Inovacija koja omogućava najpovoljnije grejanje uz ekološki pristup

Peć koja razgrađuje plastiku, pravi gorivo i greje prostor

AgrobiznisBiznisEkologijaInovacijeInvesticijePreduzetnikRegionVesti

18.1.2022 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Peć koja razgrađuje plastiku, pravi gorivo i greje prostor Peć koja razgrađuje plastiku, pravi gorivo i greje prostor
Zagrebačka firma Makro Gradnja na čelu sa Željkom Brigljevićem deset godina je pomno razvijala inovaciju koju je sada dostupna na tržištu – reč je... Peć koja razgrađuje plastiku, pravi gorivo i greje prostor

Zagrebačka firma Makro Gradnja na čelu sa Željkom Brigljevićem deset godina je pomno razvijala inovaciju koju je sada dostupna na tržištu – reč je o Macro Converteru, specijalno dizajniranoj peći na biomasu koja, pojednostavljeno rečeno, zagreva prostor, a istovremeno razgrađuje plastiku i stvara gorivo, po čemu je ovaj hrvatski proizvod jedinstven u svetu.

Mogao bi, tvrdi Brigljević, jeftino grejati manje hotele, planinarske domove, domove za starije, crkve, domove zdravlja, a istovremeno čistiti okolinu i stvarati energent pogodan za otkup. Macro Converter može i ne mora vršiti proces pirolize, može imati i samo funkciju grejanja, piše Poslovni dnevnik.

Od starih patika do gume?

“Spojili smo grejanje na biomasu koje je jako popularno u razvijenijim zemljama sa istovremenom razgradnjom plastike, odnosno ‘pirolitičkom depolimerizacijom’, prilikom koje nastaje energent. Još jednostavnije rečeno – osmislili smo peć na biomasu odnosno drvnu sečku, a to je praktički sve što gori – od ostavljenih božićnih drvaca, ostataka nameštaja, morskih trava, poljoprivrednih ostataka – i dodali joj mogućnost pirolize plastike. Takva peć osigurava najpovoljnije grejanje jer se gorivo pronalazi svuda, a istovremeno iz prirode uklanja plastiku i iz nje proizvodi pirolitičko ulje. Postupkom pirolize može se konvertirati i guma.“

Na primer, od starih patika može se dobiti gorivo. Ulje se na dalju obradu može dostaviti industriji, nekoj manjoj rafineriji, a takva goriva na slobodnom tržištu dosežu otkupne cene i do deset kuna po litri što korisniku pruža priliku za zaradu, pojašnjava Brigljević koji je 25 godina bio na čelu firme MakroMikro koja se bavila prodajom IT proizvoda.

Firmu je prodao sesvetskom Stublić Impexu pre sedam godina, no još dok je bio njen direktor rodila se ideja o Macro Converteru. Primetio je, kaže, kako svakim danom nastaje sve veća količina neupotrebljive plastike – kao što su kućišta tonera za štampače – koju je bilo potrebno zbrinuti na odgovoran način, a to zbrinjavanje otpada koštalo je gotovo više nego kupovina novog proizvoda.

Tako je došao na ideju o peći koja ne bi rešavala samo problem plastičnog otpada, već išla korak dalje u vreme kada su obnovljivi izvori energije imperativ u svetu, a sve je realizovao kroz firmu Makro Gradnja.

Iscepana drva na gomili
Foto: Unsplash.com

Ključne prednosti

“Ključne prednosti su najpovoljnije grejanje, uklanjanje plastike iz okoline i sve to uz mogućnost ostvarivanja profita proizvodnjom energenta iz otpada. Ukratko, zimi se svi greju. Eksplozijom cena energenata, grejanje na bio gorivo je najsigurnije, dugoročno dovodi do samoodrživosti i nezavisnosti, te umanjuje uticaj od poskupljenja energenata. Takođe, pruža mogućnost zarade prodajom pirolitičkog ulja. Najvažnije, korisno je za planetu Zemlju radi smanjenja količine neupotrebljive plastike”, pojašnjava Brigljević.

Cena jedne peći kretala bi se između 25.000 i 35.000 evra, zavisno od nivoa opreme, a vraćanje investicije kupci mogu očekivati kroz dve do četiri godine. Proizvod je pogodan za sve koji raspolažu sa 12 m2 za smeštanje kontejnera peći i skladišta za sitna drva.

Idealan je za poljoprivredna imanja, domaćinstva s više objekata ili veće kuće, staklenike, sušare, mala i srednja preduzeća koja imaju hale, skladišta, institucije, manje hotele, ili ukratko – sve objekte do 1.000 m2.

Predstavljanje inovacije tržištu

Brigljeviću pomaže sin Boris koji je, dok su razvijali Macro Converter, završavao Fakultet hemijskog inženjerstva i tehnologije i pri tom je prvu količinu pirolitičkog ulja napravio 2011. od tonera. Prihvatio je, kako sam Brigljević kaže, “totalnu ludu ideju” svog oca, koja je potom sazrela nakon World Expo sajma u Las Vegasu. Uz sina Borisa, Brigljević je poseban zahvalan ekipi majstora od kojih je dobio podršku u razvoju proizvoda.

Interesovanje za peć već postoji, ali svelo se na pojedince koji žele energetski održiva rešenja i koji prate globalne trendove brige o prirodi.

“Imaju značajno više dobrih želja nego novca, ali i to je Hrvatska. Kao klijente vidim sve koji su svesni nužnosti samoodrživosti i žele pametnija rešenja u kontekstu zbrinjavanja otpada. Plan nam je da sa kupcima sklopimo dugoročni ugovor i otkupljujemo pirolitičko ulje i ugljen”, pojašnjava Brigljević.

MAKRO GRADNJA d.o.o.

Drenovačka 5, 10000 Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
139.230,00 (2020)
Broj zaposlenih:
1 (2020)

Trenutno su u fazi predstavljanja Macro Convertera tržištu i pripremaju se za ozbiljne klijente.

“Možemo se nadati da će neko prepoznati potencijal za okolinu, ekonomiju i stanovnike. Fokus će nam biti na tržištima gde za sličnim proizvodima postoji značajan interes, dakle razvijenim zemljama. Plan je izrađivati serije proizvoda”, kaže Brigljević.

  • SNEZANA

    18.1.2022 #1 Author

    👏👏👏👏👏👏

    Odgovori

  • KACA

    18.1.2022 #2 Author

    Odlično i korisno. Bila bi čistija okolina👏

    Odgovori

  • Milovan94

    18.1.2022 #3 Author

    Svaka čast inovatorima

    Odgovori

  • JANA

    18.1.2022 #4 Author

    sjajno, povoljno grejanje uz ekološki pristup

    Odgovori

  • Dzebac

    18.1.2022 #5 Author

    Koliko deponija imamo, možemo da izvozimo.
    Svaka čast za ljude koji su osmislili peć

    Odgovori

  • FRUIT

    18.1.2022 #6 Author

    Zanimljivo

    Odgovori

  • STRAHINJA

    18.1.2022 #7 Author

    Zanimljiva zamisao.

    Odgovori

  • DANA

    18.1.2022 #8 Author

    Inovativno I korisno.Nadam se da ce zaziveti.

    Odgovori

  • Lolek

    19.1.2022 #9 Author

    Milksejk

    Odgovori

  • JELENA

    19.1.2022 #10 Author

    Sjajan izum bravo

    Odgovori

  • Vockica

    20.1.2022 #11 Author

    Svaka cast za ovu ideju, ozbiljno ulaganje u bolju budućnost i cistiju planetu. Sve pohvale!

    Odgovori

  • srdjan

    27.1.2022 #12 Author

    Problem je izduvnih gasova. Mislim da je to veliki zagađivač.
    Filteri su skupi.
    Od plastike ostaje gusti crni dim

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...