Kina smatra da Brisel stvara nove trgovinske barijere

Peking optužio EU da ugrožava svetske lance snabdevanja

BiznisEUInfrastrukturaSvetVesti

15.11.2021 13:23 Autor: Vladimir Jokanović 0

Peking optužio EU da ugrožava svetske lance snabdevanja Peking optužio EU da ugrožava svetske lance snabdevanja
Kina je optužila Evropsku uniju da rizikuje da ošteti svetske lance snabdevanja postavljajući regulatorne i trgovinske prepreke stranim preduzećima, upozoravajući da bi „diskriminatorne“ prakse... Peking optužio EU da ugrožava svetske lance snabdevanja

Kina je optužila Evropsku uniju da rizikuje da ošteti svetske lance snabdevanja postavljajući regulatorne i trgovinske prepreke stranim preduzećima, upozoravajući da bi „diskriminatorne“ prakse mogle da otežaju globalni oporavak od pandemije korona virusa.

Kineski ambasador u EU, Žang Ming, rekao je da neke kompanije vide nastojanje EU da pooštri trgovinske uslove kao najavu „unilateralnih mera okrenutih ka unutra“ i stvaranje „novih trgovinskih barijera“. Prema rečima ambasadora, potezi koje je preduzela EU imaće globalne posledice, a mogu i da izazovu dodatni stres za globalni lanac snabdevanja i industrije, prenosi Financial Times.

Žang je takođe napao nedavni sporazum iz EU i SAD o carinama na čelik i aluminijum kojim se ograničava uvoz od proizvođača, koji više zagađuju atmosferu ugljen-dioksidom, uključujući Kinu, rekavši da bi to „pojačalo napetost“ u industrijskim snabdevanjima i pogoršalo inflatorne pritiske.

EU je angažovana u jačanju svog ekonomskog samopouzdanja i u odgovoru na nepoštene trgovinske i investicione prakse, kao što su preferencijalni tretman za državna preduzeća i prisilni transferi tehnologije. Na listi alata EU su instrument protiv subvencija, pooštrena trgovinska odbrana i mehanizam za otkrivanje zloupotrebe radne snage i životne sredine u lancima snabdevanja.

Kina

Žang je ocenio da je napor EU za strateškom autonomijom „u skladu“ sa statusom Unije kao globalne sile i rekao da Peking podržava tu inicijativu, a da bi mnoge politike EU mogle da imaju neželjene nuspojave. „One ne mogu da pomognu stabilnosti globalnog lanca snabdevanja i industrijskog lanca nakon pandemije, kao ni oporavku svetske privrede u celini“, naveo je kineski diplomata.



Nakon što je u decembru prošle godine zaključila investicioni sporazum sa Kinom, EU ga je ove godine stavio na led, nakon što je Peking uveo sankcije nekolicini poslanika u Evropskom parlamentu. Tome su prethodile sankcije EU prema pojedincima i organizacijama u Kini, zbog tretmana muslimanskih Ujgura u pokrajini Sinđan.

Foto: Pixabay.com

EU bi trebalo ove nedelje da objavi strategiju „Globalna kapija“, novi okvir za investicije u infrastrukturu u inostranstvu kako bi konkurisala kineskoj inicijativi „Pojas i put“. „Globalna kapija“ će naglasiti održivost i vrednosti EU za jačanje veza sa partnerima, prenosi Nikkei. Pet prioriteta evropske inicijative su digitalna tranzicija, tranzicija čiste energije, transport, međuljudske veze i trgovinski i otporni lanci snabdevanja.

Inicijativa je došla u trenutku kada EU nastoji da sprovede svoju nedavno najavljenu indo-pacifičku strategiju, koja naglašava produbljivanje angažmana sa partnerima u regionu za bezbednost i prosperitet bloka, uključujući obezbeđivanje robusnih lanaca snabdevanja za poluprovodnike.

U nacrtu strategije EU navodi se da je u njenom interesu da obezbedi da se globalna povezanost razvija „u skladu sa evropskim normama, standardima i vrednostima“. EU takođe želi da smanji „stratešku zavisnost“, odnosno da ublaže oslanjanje u ključnim sektorima kao što su poluprovodnici, čija proizvodnja je problematična zbog pandemije Covid-19.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...