Zarobljeno pedesetak kamiona u ukrajini

PKS će predložiti mere pomoći preduzećima koje ugrožava rusko-ukrajinska kriza

SrbijaSvetU fokusuVesti

28.2.2022 15:01 Autor: Stefan Petrović 5

PKS će predložiti mere pomoći preduzećima koje ugrožava rusko-ukrajinska kriza PKS će predložiti mere pomoći preduzećima koje ugrožava rusko-ukrajinska kriza
Privredna komora Srbije (PKS) preduzeće hitne mere za ublažavanje posledica izazvanih zbivanjima u Ukrajini koje se odnose na naplatu potraživanja i transport. Kompanijama se... PKS će predložiti mere pomoći preduzećima koje ugrožava rusko-ukrajinska kriza

Privredna komora Srbije (PKS) preduzeće hitne mere za ublažavanje posledica izazvanih zbivanjima u Ukrajini koje se odnose na naplatu potraživanja i transport.

Kompanijama se savetuje da dobro procene prilikom donošenja odluka o novim isporukama robe na rusko, belorusko i ukrajinsko tržište, istaknuto je na vanrednoj sednici Upavnog odbora (UO) PKS. 

U najskorije vreme PKS će pripremiti i konkretan i realni predlog mera za pomoć najugroženijim preduzećima koji će uputiti Vladi Srbije. Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da je Komora u stalnoj komunikaciji sa privredom, da se traže rešenja za probleme sa kojima se suočavaju kompanije na terenu i u platnom prometu.

On je podsetio je da je PKS odmah reagovala na krizu u Ukrajini i u najkraćem roku formirala Krizni tim za praćenje situacije i kol centar – jedinu zvaničnu tačku komunikacije sa privredom. Pozvao je privrednike i kompanije da sa PKS podele sve informacije koje se odnose na poslovanje sa zemljama obuhvaćenim ovom krizom.

„Uspostavili smo veoma kvalitetnu komunikaciju i koordinaciju sa Ministarstvom spoljnih poslova i ambasadama u Kijevu i Bukureštu. Na sve načine pokušavamo da uspostavimo komunikaciju sa komorama Rusije i Ukrajine, učestvujemo u koordinaciji u okviru Eurochambers, a posebno smo u stalnoj komunikaciji sa komorama Nemačke, Austrije, kao i Zapadnog Balkana, pratimo situaciju na terenu i mere međunarodnih institucija i EU“, rekao je Čadež.

Analitički tim PKS, po rečima Čadeža, kontinuirano prati kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu, svetskim berzama, kao i kretanja cena energenata, plemenitih metala i drugih sirovina, kako bi privrednicima omogućili kvalitetne informacije.

Čadež
Marko Čadež/ Foto: Privredna komora Srbije

Predsednik Udruženja za međunarodni transport Ljubinko Zlatić u razgovoru za Biznis.rs kaže da niko još pouzdano ne zna kako stoje stvari u Ukrajini i u kakvoj su situaciji vozači koji su se zatekli tamo, ali do sada je poznato da ima naših kamiona koji su zarobljeni u Ukrajini, njih oko pedesetak.

Svi oni, prema rečima našeg sagovornika, pokušavaju da napuste Ukrajinu i pređu u evropske zemlje poput Rumunije i Poljske, ali još uvek nemaju zeleno svetlo od tamošnjih vlasti.

„Niko ne zna šta se tačno dešava, ima raznih problema, te ne bih mogao da dajem paušalne ocene. Koliko ja znam, vozači su bezbedni, ali je pitanje šta znači i koliko čovek može biti bezbedan u ratu“, naglašava Zlatić.

I predsednik Grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju PKS Miroslav Nikolić je upozorio da je situacija na terenu veoma složena i neizvesna kada je reč o transportu robe prema Ukrajini, Rusiji i Belorusiji.

„Tranzit kroz Poljsku je prohodan, ide se preko Belorusije do ruskog tržišta, velike su kolone, dugo se čeka na granicama. Puno je dezinformacija, situacija se menja iz časa u čas, posebno što se sankcije uvode na dnevnom nivou“, istakao je Nikolić, koji je i direktor kompanije Srboeksport.

Članovi UO, predsednici kompanija koje najviše posluju sa ruskim, ukrajinskim i beloruskim tržištem izneli su svoje probleme u poslovanju od kojih su najveći transport robe, zaustavljeni kamioni na granicama, način plaćanja preko poslovnih banaka i pad rublje, kao i neizvesnost poslovanja u budućem periodu. 

„U stalnom smo kontaktu sa transporterima i pokušavamo da rešimo logističke probleme samih vozača koji se nalaze u Ukrajini na graničnim prelazima prema Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj. Naša preporuka kompanijama je da budu veoma oprezne prilikom slanja nove robe na tržište Rusije i Belorusije s obzirom na teškoće u transportu. Takođe, važno je da se reši problem naplate potraživanja kao i korespondskih banaka, a nadamo se da će ova kriza biti rešena što pre“, rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za internacionalizaciju PKS.

On je istakao i da će PKS nastojati da pomogne kompanijama čije je poslovanje ugroženo na tržištima Rusije, Belorusije i Ukrajine da se preorijentišu na nova tržišta.

  • TATJANA

    28.2.2022 #1 Author

    Sve je ovo strasno, posebno sto ima dosta dezinformacija i sto se menja sve iz sata u sat

    Odgovori

  • JANA

    28.2.2022 #2 Author

    Mozda stranim firmama koja su u nasoj zemljo,a nasima posto nismo izdali sankcije nema ko da pomaze

    Odgovori

  • DANIJELA

    28.2.2022 #3 Author

    Zbog sukoba interesa dveju sila trpe najvise ljudi kojima je to zadnja namera. Prevoznivi danima zarobljeni na granici bez hrane i osnovnih potreba i resenja o njihovom problemu.

    Odgovori

  • GAGA

    28.2.2022 #4 Author

    Meni je simtomaticno da nase Ustanove i organi vlasti nikada unapred nemaju spremne mere, vec uvek kaskaju i cekaju da se desi pozar pa da gase vatru. Gospodo, mogli biste malo da se pozabavite sahom, tamo se uvek predvidja 2-3 koraka unapred

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    1.3.2022 #5 Author

    odličan predlog PKS, samo da država brzo reaguje tek će biti velikih problema za firme koje izvoze u Rusiju ili Ukrajinu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...