Vlada Crne Gore dala zeleno svetlo za povećanje

Plata za crnogorske komunalace biće najmanje 600 evra, a noćni rad uvećan za 50 odsto

RegionVesti

10.10.2023 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Plata za crnogorske komunalace biće najmanje 600 evra, a noćni rad uvećan za 50 odsto Plata za crnogorske komunalace biće najmanje 600 evra, a noćni rad uvećan za 50 odsto
Najniža plata zaposlenima u komunalnim delatnostima će se u Crnoj Gori, zbog odobrenih izmena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora (GKU), sa trenutnih 450 uvećati... Plata za crnogorske komunalace biće najmanje 600 evra, a noćni rad uvećan za 50 odsto

Najniža plata zaposlenima u komunalnim delatnostima će se u Crnoj Gori, zbog odobrenih izmena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora (GKU), sa trenutnih 450 uvećati na oko 600 evra, dok će dodatke na zaradu dobiti i oni koji rade teške ili opasne poslove u tom sektoru.

Osim toga, komunalcima će satnica za prekovremeni ili noćni rad biti uvećana najmanje 50 odsto, ali i 80 odsto za rad nedeljom.

To su neki od rezultata borbe Sindikata stambeno-komunalne privrede za izmene i dopune GKU za koje je Vlada Crne Gore dala zeleno svetlo, navode podgoričke Vijesti, a prenosi N1.

Predsednik Sindikata Branislav Plamenac kazao je “Vijestima” da sada preostaje da Vlada odluku formalizuje i pošalje, kako bi je potpisali on i nadležna za taj sektor – ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović. Odluka o uvećanju plata za komunalce će zvanično stupiti na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenom listu.

Sindikat je izmjene koeficijenata i povećanje plata pokrenuo u martu ove godine, ali su zbog nezadovoljstva radom nadležnih sredinom jula bili spremni i na restriktivne mere širom države, kroz neodržavanje gradske čistoće i deponija, nepružanje usluga vodosnabdevanja, parkinga, neodržavanje gradske rasvete, puteva i zelenila.

Sindikat je zatim krajem avgusta ispred zgrade Vlade održao protest upozorenja, kojim su najavili generalni štrajk ako se ne potpišu željene izmene GKU.

Kominlaci
Foto: Freepik

Do toga ipak nije došlo, pa će, nakon zvaničnog stupanja na snagu ovih izmena, najniži koeficijent složenosti za utvrđivanje zarada po nivou obrazovanja u komunalnom sektoru biti 6,70, dok će najviši iznositi 11,10.

Za teži rad veće plate

Komunalni radnici koji se bave težim i poslovima opasnim po zdravlje, kao što su čišćenje, prikupljanje otpada, rad na kanalizaciji, hlorinatorima i vodovodu, sada će, osim osnovne plate, imati i uvećane koeficijente, pojasnio je Plamenac.

On je naglasio da su inicijativu pokrenuli jer je prethodni GKU potpisan 2012. godine, ali i jer je zakonska obaveza da se ugovor usaglasi sa opštim kolektivnim u roku od godinu.

Plamenac je pojasnio da je od njihovih zahteva prihvaćen glavni – povećanje koeficijenata, te da od ove i svake buduće vlade očekuju da više pažnje posveti tom sektoru i podigne nivo komunalnih usluga.

On je kazao da je Sindikat na čijem je čelu jedini reprezentativni za taj sektor i da trenutno broji šest hiljada članova, dok je deo komunalaca i u Uniji slobodnih sindikata.

“Najmanja plata za komunalnu delatnost, po ‘Evropi sad’, bila je 450 evra. Sada će najmanja zarada biti oko 600 evra, bez dodataka. Ovo je minimum koji će morati primjenjivati sve firme u državi”, istakao je Plamenac.

On je dodao da je jedan od ciljeva izmjena GKU bio i da početne osnove budu iste i za sever i jug Crne Gore jer, kako kaže, postoje razlike u visini zarada u regijama. On je naglasio da će na ovaj način zaštititi sve komunalce u državi. Prema ovim izmenama, satnica će se komunalcima za prekovremeni ili noćni rad uvećati najmanje 50 odsto, za rad na državne i verske praznike 150, rad nedeljom 80, ali i 10 odsto za dvokratni rad.

“Za svako radno mesto na kome se rad obavlja pod uslovima težim od uobičajenih i na kome je povećana odgovornost, koeficijent složenosti se uvećava po grupama (najviše dve grupe) elemenata, i to po osnovu uticaja okoline od 0,30 do 0,50; fizičkih i tehničkih naprezanja od 0,50 do 1,00; opasnosti po zdravlje i život na radnom mestu od 0,50 do 1,50; odgovornosti na radu, u zavisnosti od nivoa kvalifikacija obrazovanja ili zvanja: – NK, od 0,20 do 2,00”, ističe se u članu 6 GKU-a za ovaj sektor.

  • SABRINA

    10.10.2023 #1 Author

    Ovo je više nego dobra vest i odlično povećanje.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    10.10.2023 #2 Author

    Tako i treba,samo ne za komunalce nego i za ostale firme gde se obavljaju teski poslovi.

    Odgovori

  • MAJA

    18.10.2023 #3 Author

    E bravo za ovaj noćni rad

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...