olakšice stručnjacima koji nisu iz država članica evropske unije

„Plavim kartama“ lakše do posla u EU

EUVesti

16.9.2021 18:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

„Plavim kartama“ lakše do posla u EU „Plavim kartama“ lakše do posla u EU
Evropski parlament usvojio je reformu sistema izdavanja dozvole za boravak u Evropskoj uniji, takozvane plave karte, kako bi se olakšalo zapošljavanje stručnjaka iz država... „Plavim kartama“ lakše do posla u EU

Evropski parlament usvojio je reformu sistema izdavanja dozvole za boravak u Evropskoj uniji, takozvane plave karte, kako bi se olakšalo zapošljavanje stručnjaka iz država koje nisu članice Unije.

Kako piše Euractiv.rs, direktiva o plavoj karti, koja je na snazi od 2009. godine, definiše uslove koje državljani zemalja nečlanica EU moraju da ispune kako bi mogli da se zaposle na visokostručnim poslovima i da sa svojim porodicama dobiju pravo da uđu i žive u EU, saopštio je EP.

Ta direktiva, međutim, nije donela željene rezultate i nije privukla dovoljno traženih stručnjaka, što pokazuje i činjenica da je 2019. godine izdato svega 36.806 plavih karata, od čega je najveći broj, čak 28.850, odobrila Nemačka.

Za njom slede Poljska i Francuska sa nešto više od 2.000 dozvola.

Nova pravila predviđaju blaže kriterijume kako za strane državljane, tako i za evropske poslodavce. Tako će strani državljanin sada morati da predoči ugovor ili obavezujuću ponudu za posao koji traje najmanje šest meseci, za razliku od dosadašnjih godinu dana.

Izmenama je spušten i minimalni iznos zarade na poslu koji zahteva visoku stručnost, i koja sada iznosi najmanje 100, a najviše 160 odsto prosečne godišnje plate u zemlji domaćinu. Do sada, donji prag je iznosio 150 procenata prosečne godišnje plate i nije postojala gornja granica.

Za plavu kartu ubuduće će moći da apliciraju i osobe koje uživaju međunarodnu zaštitu, kao što su izbeglice, i to u drugim članicama EU, a ne samo u onoj koja im je dodelila azil ili neki drugi oblik zaštite.

Takođe, tražioci plave karte će određene vrste profesionalnih kvalifikacija, na primer u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija, moći da dokažu i uverenjem o relevantnom radnom iskustvu.

Najnovijim izmenama, kako navodi EP, nosioci plave karte i njihove porodice imaće pravo i da se posle 12 meseci presele iz države koja im je prvobitno odobrila boravak. Za njih će biti ubrzana i procedura eventualnog spajanja sa porodicama, a članovima porodice dopušteno da se zaposle u EU.

Izvestilac EP Havijer Moreno Sančez (Javier Moreno Sánchez) izjavio je posle glasanja u plenumu da treba učiniti sve kako bi se unapredile legalne migracije u EU, i pre svega olakšao dolazak kvalifikovanih radnika koji doprinose razvoju starog kontinenta.

  • BOLEK

    6.11.2022 #1 Author

    Nikada nije bilo lakse naci posao

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...