nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede

Poljoprivrednici: Još nećemo na ulice, dali smo rok od sedam dana

AgrobiznisSrbijaU fokusuVesti

19.7.2022 12:36 Autor: Stefan Petrović 11

Poljoprivrednici: Još nećemo na ulice, dali smo rok od sedam dana Poljoprivrednici: Još nećemo na ulice, dali smo rok od sedam dana
Na sastanku održanom sa predstavnicima Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je da će se u najskorije vreme rešiti nekoliko... Poljoprivrednici: Još nećemo na ulice, dali smo rok od sedam dana

Na sastanku održanom sa predstavnicima Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je da će se u najskorije vreme rešiti nekoliko njihovih zahteva, dok će jedan biti odložen za sledeću godinu.

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže predsednik ove inicijative Vukašin Baćina, poljoprivrednici bar nakon ovih obećanja trenutno mogu da odahnu, ali mogućnost da se izađe na ulice još uvek nije isključena, što zavisi od toga da li će obećanja koja im je dao ministar biti ispunjena. Tome doprinosi i nezadovoljstvo zbog toga što nisu svi zahtevi mogli da budu uzeti u razmatranje.

„Za svih pet tačaka koje smo naveli kao svoje zahteve ministar je dao konkretne predloge, dok jednu od njih trenutno nije moguće ispuniti“, kaže naš sagovornik, dodajući da je za ispunjenje istih dat rok od sedam dana.

U suprotnom, miran način pokušaja da se reši situacija u poljoprivredi, koju je nazvao katastrofalnom, će promeniti formu i pretvoriti se u proteste. Među zahtevima koji su stavljeni pred ministra, naš sagovornik navodi da otkup pšenice proizvedene u Srbiji bude po minimalnoj ceni od 45 dinara sa PDV-om, kao i da cene suncokreta i soje budu u skladu sa onima u regionu.

„Takođe, tražili smo oslobađanje od akcize na dizel gorivo na svim benzinskim pumpama u količini od po sto litara po hektaru“, naglašava naš sagovornik, dodajući da je ministar rekao da će se ovaj zahtev razmotriti nakon formiranja nove vlade.

„Hrvati imaju plavi dizel za poljoprivrednike. Srbija bi trebalo da se za bar 100 litara dizela po hektaru odrekne akciza kako bi poljoprivrednik mogao da obradi to zemljište i proizvede zdravu hranu“, kaže Baćina.

Pored toga, na listi zahteva ove inicijative je i povećanje podsticaja u stočarstvu, kao i zaštita domaćih povrtara i voćara koji su na udaru od nekontrolisanog uvoza.

Foto: Unsplash.com

„Oni su ugroženi uvozničkim lobijem. Mora da se donese odluka kada može, a kada ne može da se uvozi – ako se naš paradajz bere u to vreme, tada ne može da se uvozi paradajz“, kaže on.

Ovde je i kraj spisku onoga čije je razmatranje ministar obećao, dok će za sledeći zahtev poljoprivrednici, sudeći po rečima ministra morati da čekaju najmanje do sledeće godine.

„Neće biti ispunjen zahtev za subvencijom od 300 evra po hektaru jer je ministar rekao da država nema para, ali da će probati da se i ovaj deo uvrsti kada se bude radio budžet za 2023. godinu“, kaže naš sagovornik, dodajući da su poljoprivrednici upravo zbog ovoga otišli nezadovoljni sa sastanka.

Jedan od zahteva koji je odmah ispunjen jeste oročeni izvoz žitarica, što je za agenciju Beta potvrdio potpredsednik inicijative Radoslav Adamović.

„Nedimović je rekao da će biti ukinuta zabrana izvoza pšenice, kukuruza, suncokreta i ulja do septembra, a posle toga će se razmatrati situacija na tržištu“, rekao je Adamović.

Inače, ukoliko ne dođe do ispunjenja obećanja, potencijalni protest ovog udruženja je najavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) za 21. jul, koji podrazumeva izlazak traktorima na sve magistralne puteve u Srbiji.

„Mi smo za mirno rešavanje problema, iako znamo da je nemoguće odgovoriti odjednom na svih pet zahteva, ali može na deo, a da deo krene u proceduru. Ministarstvo mora da sarađuje sa poljoprivrednicima“, zaključuje Baćina.

Podsetimo, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije formirana je nedavno i pre dvadesetak dana je predala zahteve Vladi Srbije u pismenoj formi, a jutros su njeni predstavnici razgovarali sa ministrom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...