Zakazana protestna vožnja traktorima od Banata do Beograda

Poljoprivrednici ne odstupaju od svojih zahteva

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

23.3.2022 16:01 Autor: Marija Jovanović 15

Poljoprivrednici ne odstupaju od svojih zahteva Poljoprivrednici ne odstupaju od svojih zahteva
Savez udruženja poljoprivrednika Banata doneo je odluku da radikalizuje proteste. Nezadovoljni zbog izostanka reakcije nadležnih na sve njihove zahteve, oni će 29. marta krenuti... Poljoprivrednici ne odstupaju od svojih zahteva

Savez udruženja poljoprivrednika Banata doneo je odluku da radikalizuje proteste. Nezadovoljni zbog izostanka reakcije nadležnih na sve njihove zahteve, oni će 29. marta krenuti u protestnu vožnju traktorima iz Banata ka Beogradu.  

“Prijavili smo protestnu vožnju iz svojih naseljenih mesta. Okupićemo se prvo u Zrenjaninu u osam časova, odakle ćemo krenuti ka Čenti, gde će nam se pridružiti poljoprivrednici iz ostalih delova Banata. Očekujemo veliko okupljanje, oko 200 traktora kojima ćemo krenuti do Andrićevog venca ispred Predsedništva Srbije”, kaže za Biznis.rs predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut.

Prema njegovim rečima, zbog ignorisanja zahteva koje su im udruženi poljoprivrednici poslali nakon uvođenja uredbe o zabrani izvoza, oni će tražiti prijem kod predsednika Srbije i predsednice Vlade Srbije.

Kleut napominje da je nakon uvođenja ove uredbe tržište bukvalno stalo i da poljoprivrednici nisu u mogućnosti da prodaju svoju robu, niti da otpočnu setvu početkom aprila.

“U kreditima smo, prezaduženi. Nemamo mogućnost finansijski da izdržimo setvu bez prodaje svoje robe. Tu su i cene koje su pale nakon donošenja pomenute uredbe i ispod tržišne cene svetskih berzi, što smatramo otvorenom pljačkom poljoprivrednika. Naši proizvodi doživljavaju pad na domaćem tržištu, dok u isto vreme cene repro materijala, kao što su veštačko đubrivo i nafta dostižu rekordne cene. Primera radi, danas 100 kilograma đubriva (urea) košta 13.000 dinara”, ističe naš sagovornik i dodaje da će se poljoprivrednici držati i svih ostalih zahteva o kojima je razgovarano u okviru prošlih pregovora u Vladi Srbije.

Pored ukidanja zabrane izvoza, poljoprivrednici će zahtevati i subvencije od 200 evra po hektaru, kontrolu uvoza mesa i mleka u prahu, ukidanje akciza na gorivo, ali i točenje goriva u kanistere bez ograničenja, kako bi mogli da ostvare prolećnu setvu.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut napominje da im se javljalo još poljoprivrednika koji će protestovati, i to iz okoline Pančeva, Kraljeva, Kragujevca, Rače, Šapca i Subotice. On se nada da će udruženi poljoprivrednici Banata uspeti traktorima da dođu do Beograda i očekuje da će ispred Predsedništva Srbije biti oko 13 časova.

  • SNEZANA

    23.3.2022 #1 Author

    I ne treba,oni od toga hrane hlebom svoje porodice.

    Odgovori

  • MARA

    23.3.2022 #2 Author

    Moraju biti uporni.

    Odgovori

  • MARKO7

    23.3.2022 #3 Author

    Pa moraju biti što uporniji!

    Odgovori

  • BOJANA

    23.3.2022 #4 Author

    Moraju da se izbore za svoj opstanak

    Odgovori

  • Milovan94

    23.3.2022 #5 Author

    Poljoprivrednici definitivno moraju biti složniji i istrajniji kako bi im realni zahtevi bili ispunjeni.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    23.3.2022 #6 Author

    Ne treba da odustanu od svojih zahteva.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.3.2022 #7 Author

    Samo da se svi ujedine i izadju,zasluzuju da im se uvaze zahtevi…

    Odgovori

  • STRELAC

    23.3.2022 #8 Author

    Nece oni stici dalje od Cente.

    Odgovori

  • BRANA19

    24.3.2022 #9 Author

    I ne treba da odustanu. Treba ih ispostovati maksimalno…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    24.3.2022 #10 Author

    država treba da vodi računa o poljoprivredi uvek pogotovo sada kada su polj proizvodi najtraženija roba uvek je kvalitetno domaće bolje od uvoza pogotovo što se pomaže d sela opstanu

    Odgovori

  • JOVANA

    24.3.2022 #11 Author

    Trebaju biti uporni

    Odgovori

  • VERA

    24.3.2022 #12 Author

    Nema druge samo kuka i mptika kada se digne, moze da se istera pravda. Strasno ali samo tako moze.

    Odgovori

  • LUKA

    25.3.2022 #13 Author

    I treba da se bore za opstanak

    Odgovori

  • FRUIT04

    26.3.2022 #14 Author

    Tako treba, mora poljoprivda da I dalje posluje ako nema izviza onda treba da I’m se nadje nacin da nadoknade izgubljeno.

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #15 Author

    Toliko smo jaki da nam poljoprivrednici protestuju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...