Blokada 35 milijardi evra iz Fonda za oporavak od pandemije

Poljska zapretila formiranjem koalicije protiv Ursule fon der Lajen

EUNovacVesti

10.8.2022 12:16 Autor: Vladimir Jokanović 1

Poljska zapretila formiranjem koalicije protiv Ursule fon der Lajen Poljska zapretila formiranjem koalicije protiv Ursule fon der Lajen
Poljska nacinalno konzervativna vlada zaoštrila je retoriku prema Briselu i zapretila da će izgraditi koaliciju za smenu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen... Poljska zapretila formiranjem koalicije protiv Ursule fon der Lajen

Poljska nacinalno konzervativna vlada zaoštrila je retoriku prema Briselu i zapretila da će izgraditi koaliciju za smenu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen), ukoliko EK ne bude oslobodila 35 milijardi evra iz evropskog fonda za pomoć od posledica pandemije.

Ukoliko izvršna vlast EU „pokuša da nas satera uza zid, nećemo imati drugog izbora nego da izvučemo svo oružje iz našeg arsenala“ i odgovorimo „oko za oko“, rekao je Kšištof Sobolevski, generalni sekretar vladajuće Partije zakona i pravde, prenosi Guardian. On je zapretio da će u slučaju neislplaćivanja novca Varšava pokrenuti sudski postupak protiv Brisela, uložiti veto na inicijative EU i formirati savez za smenu predsednice EK i njenog koelgijuma komesara.

Koaliciona partija Ujedinjena Poljska saopštila je da se mora „igrati jako“, budući da Varšava „ima posla sa ljudima koji se ne pridržavaju uslova ugovora“. Opozicija u Poljskoj kritikuje vladajuću koaliciju da odbija da se povinuje pravilima i zahtevima Brisela, kao i da bi mogla da pokrene postupak za izlazak Poljske iz EU, što je vlada negirala.

Poljska je u maju usvojila zakon kojim je kontroverzno disciplinsko veće za sudije zamenjeno novim telom, prema zahtevu EU o vladavini prava kako bi ispunila uslove za pristup novcu iz evropskog Fonda za oporavak od pandemije. Međutim, Fon der Lajen ocenila je prošlog meseca da u novom zakonu ima još pitanja koja bi trebalo rešiti da bi se deblokirala sredstva EU, prenosi Reuters.

Pretnjama Varšave Evropskoj komisiji prethodila je izjava bivšeg zamenika premijera Jaroslava Kačinjskog, ali faktičkog lidera u vladi, da Poljska „nema razloga da ispuni obaveze“ prema Briselu. „Pokazali smo maksimalnu dobru volju, ali naši ustupci nisu doneli ništa“, rekao je Kačinjski, ističući da je Poljska poštovala svoju stranu sporazuma o poništavanju nekih ranijih pravosudnih reformi u zamenu za novac iz fonda EU.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...