ZAJEDNIČKO EVROPSKO ZADUŽIVANJE NIJE PO NEMAČKOM USTAVU

Vrhovni sud u Karlsrueu zakočio EU fond za ekonomski oporavak

EUNovacVesti

30.3.2021 12:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

Vrhovni sud u Karlsrueu zakočio EU fond za ekonomski oporavak Vrhovni sud u Karlsrueu zakočio EU fond za ekonomski oporavak
Nemački Vrhovni sud u Karlsrueu suspendovao je ratifikaciju fonda za ekonomski oporavak Evropske unije u iznosu od 750 milijardi evra nakon što je nevladina... Vrhovni sud u Karlsrueu zakočio EU fond za ekonomski oporavak

Nemački Vrhovni sud u Karlsrueu suspendovao je ratifikaciju fonda za ekonomski oporavak Evropske unije u iznosu od 750 milijardi evra nakon što je nevladina organizacija Alijansa volje građana uložila žalbu navodeći da evropski sporazumi ne dozvoljavaju zajedničko zaduživanje.

Prethodno su oba doma nemačkog parlamenta ratifikovala zakon o odobrenju fonda oporavka. Sud nije precizirao vremenski rok u kojem će se izjasniti o žalbi, ali zakon ne može stupiti na snagu dok ne budu istraženi pravni argumenti protiv ratifikacije, prenosi Deutsche Welle. To znači da nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) još ne može da potpiše zakon i potvrdi ratifikaciju dogovora zemalja članica EU za čije je postizanje najzaslužnija upravo nemačka kancelarka Angela Merkel.

Podsetimo, fond za oporavak je deo evropskog masivnog finansijskog paketa vrednog više od 1.800 milijardi evra, koji uključuje sedmogodišnji budžet EU. Dogovor je postignut u julu prošle godine nakon što je Nemačka slomila otpor nekoliko država koje su se protivile zajedničkom zaduživanju.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc (Olaf Scholz) rekao je da očekuje da će Ustavni sud dati zeleno svetlo za fond za oporavak. “Iskustvo sa sličnim tužbama čini me uverenim da se ratifikacija može izvršiti blagovremeno“, naveo je Šolc, prenosi Politico. On je dodao da se široka višestranačka većina u Nemačkoj zalaže za Evropu koja je zasnovana na solidarnosti.

Poslanici Bundestaga izglasali su prošle nedelje zakon ubedljivom većinom, uz podršku vladajućih demohrišćana i socijaldemokrata, kao i opozicionih Zelenih i Slobodnih demokrata, dok su protiv bili evroskeptici. Protivnici odluke navode da bio ona mogla dovesti do “evropske fiskalne unije, kojom se krši nemački Ustav i ograničavaju budžetska ovlašćenja Bundestaga“.

Evropskoj komisiji je potrebna saglasnost u vidu ratifikacije odluke o paketu krizne pomoći u svih 27 država članica da bi mogla da se zaduži na tržištu novca. Za sada je odluka ratifikovana u 22 države, a čeka se da to učine, pored Nemačke i Austrija, Poljska, Mađarska i Holandija.

Fond za ekonomski oporavak čiji je zvaničan naziv “Next generation EU“ predviđa 390 milijardi evra grantova i 360 milijardi evra kredita za hitnu pomoć evropskim regionima i privrednim sektorima koji su najteže oštećeni zbog pandemije korona virusa. Najviše novca iz fonda namenjeno je Italiji, ukupno 209 milijardi evra. Od toga bi 81 milijardu evra trebalo da budu bespovratna sredstva, a 128 milijardi krediti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...