Dodatni namet pogodiće oko 7.000 kompanija

Porez na ekstra prihode od 50 odsto u Italiji

EUVesti

1.12.2022 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Porez na ekstra prihode od 50 odsto u Italiji Porez na ekstra prihode od 50 odsto u Italiji
Italijanska vlada planira da uvede porez od 50 odsto na ekstra prihode koje su energetske kompanije ostvarile na osnovu rasta globalnih cena nafte i... Porez na ekstra prihode od 50 odsto u Italiji

Italijanska vlada planira da uvede porez od 50 odsto na ekstra prihode koje su energetske kompanije ostvarile na osnovu rasta globalnih cena nafte i gasa.

Prema izveštaju, ovaj porez će se naplaćivati na deo prihoda koji je neka kompanija ostvarila u 2022. godini, a za koji se utvrdi da je najmanje 10 odsto veći od proseka koji je firma imala između 2018. i 2021, piše B92 pozivajući se na Reuters.

Ipak, porez će biti ograničen na 25 odsto vrednosti neto imovine kompanije, koja je zabeležena do kraja 2021.

Prema uslovima predviđenim budžetskim planom, procenjuje se da će se na meti novog poreza naći oko 7.000 kompanija koje proizvode i prodaju prirodni gas, električnu energiju i naftne derivate.

Ministarstvo finansija Italije je prošle nedelje predstavilo drugačiju verziju nacrta budžeta, s porezom od 35 odsto umesto 50 odsto, i koji je trebalo da se obračunava na bazi ostvarene dobiti, a ne prihoda.

Sadašnji porez za energetske kompanije u zemlji iznosi 25 procenata. Dok će konačna verzija budžeta tek biti zvanično objavljena.

Italija se bori s oštrim rastom inflacije, koja je prošlog meseca dostigla 40-godišnji maksimum od 11,9 odsto međugodišnje, uglavnom zbog visokih cena energije, koje su skočile za 71,1 odsto na godišnjem nivou, pokazuju zvanični podaci.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...