Uzlazni trend kao posledica straha za sudbinu globalnih useva

Poskupeli su svi primarni poljoprivredni proizvodi na domaćem tržištu

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

23.4.2021 16:15 Autor: Marko Miladinović 3

Poskupeli su svi primarni poljoprivredni proizvodi na domaćem tržištu Poskupeli su svi primarni poljoprivredni proizvodi na domaćem tržištu
Tokom protekle nedelje zabeležen je snažan rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu, čime se nastavlja trend započet još sredinom marta. Cene kukuruza... Poskupeli su svi primarni poljoprivredni proizvodi na domaćem tržištu

Tokom protekle nedelje zabeležen je snažan rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu, čime se nastavlja trend započet još sredinom marta. Cene kukuruza i soje ponovo dostižu višegodišnje maksimume, a za razliku od prethodnog perioda, sada je došlo i do veće tražnje i poskupljenja pšenice.

Ukupan promet na Produktnoj berzi u Novom Sadu iznosio je 6.899 tona robe (+24,21 odsto), čija je finansijska vrednost iznosila 254.177.970 dinara (+7,26 odsto).

Uzlazni trend cena povezan je ovaj put sa svetskim trendovima, koji pre svega reflektuju povećanje rizika od vremenskih neprilika za prolećne useve u Sjedinjenim Američkim Državama, prevashodno za soju i kukuruz.

U Srbiji, povećana izvozna tražnja konstantno pomera cenu kukuruza u pozitivnom smeru. Ugovori sa isporukom robe u aprilu i maju su realizovani u cenovnom rasponu od 23,70 do 25,00, bez PDV, što predstavlja rast od 4,13 odsto u odnosu na prethodnih sedam dana. Međutim, u odnosu na isti period 2020. godine, cena ove žitarice je viša za 58,23 procenta.

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u periodu 19.4. – 23.4.2021. godine/Izvor: Produktna berza u Novom Sadu

Na Produktnoj berzi se nastavio i rastući trend cena sojinog zrna. Ova uljarica je doživela snažne cenovne oscilacije tokom aprila, koje su bile praćene na dnevnom nivou. Berzanski ugovori su zaključivani od 81,50 din/kg početkom nedelje, da bi na njenom kraju dostigla cenu od 85,00 din/kg, bez PDV. U odnosu na prethodnu nedelju, cena soje je viša za 6,87 odsto, a u odnosu na isti period 2020. za čak 97,67 odsto.

U izveštaju sa domaće robne berze u Novom Sadu ističe se da je došlo do promena kada je u pitanju tražnja pšenice. U zavisnosti od parametara kvaliteta, ovom žitaricom se trgovalo u širokom cenovnom rasponu od 22,00 do 24,50 din/kg, bez PDV. U odnosu na prethodnu nedelju cena je viša za 7,67 odsto.

Što se terminskih ugovora tiče, najbolje performanse je imala uljana repica, i dalje u kontekstu slabog očekivanog roda, veoma razvučenih bilansa i snažnih cena ulja. Tražnja je bila na nivou cena od 460 evra po toni, u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS, sa jasno izraženom tendencijom rasta cena tokom čitave nedelje.

  • Tatjana

    23.4.2021 #1 Author

    I drugi proizvidi i usluge su poskupeli

    Odgovori

  • Tajči

    24.4.2021 #2 Author

    Sve je poskupelo, samo plate ist!!!

    Odgovori

  • MAŠA

    15.1.2023 #3 Author

    Katastrofa, poskupele su osnovne stvari

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...