Širenje biznisa na regionalne centre

Posle Ferdinand knedli u Zagreb dolazi i sladoled Crna ovca

BiznisInvesticijePreduzetnikRegionVestiZanimljivosti

29.9.2022 09:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Posle Ferdinand knedli u Zagreb dolazi i sladoled Crna ovca Posle Ferdinand knedli u Zagreb dolazi i sladoled Crna ovca
Ozbiljnost biznis koncepta Ferdinand knedli posle uspeha u Srbiji, osnivači brenda pokušaće da potvrde u regionu, pošto se za početak otvara prodavnica u Zagrebu,... Posle Ferdinand knedli u Zagreb dolazi i sladoled Crna ovca

Ozbiljnost biznis koncepta Ferdinand knedli posle uspeha u Srbiji, osnivači brenda pokušaće da potvrde u regionu, pošto se za početak otvara prodavnica u Zagrebu, a u planu je i Ljubljana.

Ukusi preko 30 slatkih i 12 slanih knedla podsećaju na tradiciju ali i daju nove ukuse gde su, osim klasične šljive i kajsije, prisutni i šumska jagoda, amareto, pistaći, divlja kupina, marakuja, pršut i rukola, pečurke s tartufima, spanać i mocarela.

„Za sve naše knedle se testo radi po tradicionalnoj recepturi od kuvanog krompira, dok su pojedini delovi unapređeni kako bi bili zdraviji. Idemo u korak sa trendovima zdrave ishrane pa smo tako tradicionalne knedle od šljiva i marelica znatno manje zamastili, a naravno kuvamo ih u vodi“, prenosi Poslovni dnevnik izjavu idejnog tvorca kompanije Nikole Nedeljkovića.

Knedle su dobile ime po caru Ferdinandu, za kojeg kruži legenda da ih je toliko obožavao. U istoriji je ostao upamćen po izreci: „Ja sam car i hoću knedle!“

Priprema koncepta

Danas je tradicionalna knedla sa šljivama unapređena pa nove vrste imaju sastojke sa svih strana sveta. Pokrenuli su Svetski dan knedli 8. septembra, pre tri godine.

U svetu postoje svetski dani za preko 1.500 proizvoda i usluga koje imaju svoj dan, a knedle ga nisu imale. Naša je ideja zaživela u 42 zemlje sveta. Na taj dan mi uvodimo nove ukuse, a generalno je ideja da motivišemo ljude da izvuku recepte mama ili baka i sami kod kuće rade tu tradicionalnu poslasticu,” kaže Nedeljković.

„Ferdinand je prva koncept prodavnica knedli na svetu. Pre otvaranja napravili smo i istraživanje tržišta, te naravno i ispitivanje prijatelja koliko vole knedle. Ispalo je da ih 90 odsto obožava“, kaže Nedeljković.

Ferdinand knedle
Foto: Ferdinand knedle

Kultno mesto

Prva prodavnica Ferdinand knedli u Zagrebu smeštena je u Radićevoj ulici, na mestu legendarnog kafića Čvenk. Vlasnik koji je 25 godina držao kafić odlučio se na taj korak jer se zasitio posla. Sve je preuređeno u prepoznatljivom stilu koje je radio INKA studio iz Beograda, dogodila se kompletna rekonstrukcija i Zagrepčani su oberučke dočekali knedle.

„U Zagrebu me je prijatno iznenadila dobrodošlica. Stidljivo smo ušli kao brend koji dolazi iz Beograda u Zagreb. Znali smo da ih Zagrepčani vole, ali nismo očekivali toliki srdačan odziv,“ kaže Nedeljković.

U glavnom gradu Srbije omiljeni je ukus Nutella, dok je u hrvatskoj prestonici pistać broj jedan, a vole se egzotičniji okusi poput marakuje – divljih kupina, crna malina – ruby čokolada. Većina ključnih namirnica je iz Hrvatske – lički krompir, lokalne sirovine, jer verujemo da je samo svež proizvod dovoljno dobar za naše goste. Iz tog razloga otvorena je lokalna proizvodnja u Samoboru koja ima potencijal za snabdevanje ne samo tržišta Hrvatske već i Slovenije.

U Beogradu pod brendom Ferdinand knedle sada radi šest lokala, jedan je u Novom Sadu i jedan u Zagrebu, planira se i Ljubljana, a do sada je preko dva miliona ljudi probalo knedle.

Fokus franšiza

Dodaje kako im je trenutno franšiza fokus, u sredini u kojoj je ovaj način poslovanja u samom začetku. “Postoje svetli primeri poput Surf’n’Fries iz Rijeke – najbolji primer u regionu.

Tu je i Milky koji je zagrebački brand, a izuzetno uspešan u Beogradu, a u narednim godinama se očekuje i dolazak srpskog kraft sladoleda Crna ovca”, otkrio je Nedeljković.

  • Anna

    29.9.2022 #1 Author

    Knedle vraćaju u detinjstvo

    Odgovori

  • kaćica

    29.9.2022 #2 Author

    Divno je sto razvijaju posao

    Odgovori

  • Maša

    2.10.2022 #3 Author

    Neka vide i oni sta je dobro😂

    Odgovori

  • LUKA

    2.10.2022 #4 Author

    Najbolji sladoled

    Odgovori

  • Dea

    6.10.2022 #5 Author

    Kakvu covek napravi pricu od knedli …

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...