POSLODAVCI O OVOJ OLAKŠICI MALO ZNAJU Umanjenje poreza na plate mladih stručnjaka iz inostranstva

AnalizaPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

28.12.2020 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

POSLODAVCI O OVOJ OLAKŠICI MALO ZNAJU Umanjenje poreza na plate mladih stručnjaka iz inostranstva POSLODAVCI O OVOJ OLAKŠICI MALO ZNAJU Umanjenje poreza na plate mladih stručnjaka iz inostranstva
Poslodavci koji planiraju da zapošljavaju mlade stručnjake koji su odlučili da se, nakon školovanja i usavršavanja, vrate u Srbiju imaće i u 2021. godini... POSLODAVCI O OVOJ OLAKŠICI MALO ZNAJU Umanjenje poreza na plate mladih stručnjaka iz inostranstva

Poslodavci koji planiraju da zapošljavaju mlade stručnjake koji su odlučili da se, nakon školovanja i usavršavanja, vrate u Srbiju imaće i u 2021. godini mogućnost da državi plate svega 30 odsto iznosa poreza na dohodak tog zaposlenog.

Odredbe zakona kojim je ovo regulisano donete su još u martu 2020, ali je tek u novembru 2020. godine, donošenjem podzakonskog akta jasno definisano ko sve može i na koji način koristiti ovu pogodnost. Zakon je mlade stručnjake definisao do sada, u javnosti, slabo poznatim pojmom „novonastanjeni obveznik“.

To su, zapravo, oni koji u periodu od dve godine koje prethode danu zaključenja ugovora o radu sa poslodavcem nisu pretežno boravili na teritoriji Srbiji. Na njihova primanja se vrši umanjenje poreza na dohodak od 70 odsto, ukoliko je po ugovoru o radu predviđeno da mu mesečna zarada bude veća od 217.656 dinara.

Rad u kancelariji
Foto: Pexels.com

Druga kategorija tzv. „novonastanjenih obveznika“ na čije plate poslodavci imaju mogućnost umanjenja iznosa poreza na zarade od 70 odsto su oni koji imaju manje od 40 godina, a koji su prethodnu godinu, pre zaposlenja kod novog poslodaca, proveli na školovanju ili stručnom usavršavanju u inostranstvu. Poslodavac ostvaruje umanjenje iznosa poreza na dohodak, ukoliko po ugovoru o radu novozaposleni ostvaruje više od 145.104 dinara zarade mesečno.

Ugovor na pet godina

Da bi se olakšica uopšte ostvarila, ugovori o radu moraju biti potpisani na minimum pet godina. Veoma je važno i da novozaposleni izvrši prijavu boravka u Srbiji, jer je to način na koji dokazuje da se smatra njenim poreskim rezidentom, u slučaju potrebe primene ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koje Srbija ima sa drugim državama.

Kako bi se ostvarila ova olakšica i poslodavci moraju ispuniti određene uslove. Moraju, pre svega, biti rezidenti Republike Srbije, koji je od 1990. godine bar tri godine na teritoriji Republike imao prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa.

Poslovni sastanak
Foto: Pexels.com

Mladi povratnici u problemu

Potpredsednik Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) Anđela Janković, kaže za Biznis.rs da nadležni moraju da preduzmu određene korake, kako bi se poslodavci više i bolje informisali o olakšicama.

„Kao neko ko je i sam nedavno završio osnovne studije u inostranstvu, tragao za praksom u Srbiji prethodnih meseci i razgovarao sa predstavnicima firmi, mogu da konstatujem da poslodavci u većini slučajeva nisu obavešteni o ovim poreskim olakšicama“, konstatuje Janković.

Prema njenim rečima, studenti koji žele da se vrate u Srbiju su sami istraživali i čuli za olakšice. Dodaje i da Organizacija srpskih studenata u inostranstvu planira da u narednom periodu promoviše ove mere i podstakne i one studente koji još uvek nisu sigurni da li bi se vratili, da zaposlenje, ipak, potraže u firmama u Srbiji.

„Ove olakšice se, jednim delom, odnose na one koji su u periodu od 12 meseci pre sklapanja ugovora o radu pretežno boravili van teritorije Srbije radi školovanja. Ipak, zbog pandemije se veliki broj studenata još tokom marta i aprila vratio kućama i svoje fakultetske obaveze izvršavao putem interneta, te njihovi poslodavci sada ne mogu biti podobni za dobijanje poreskih olakšica. Ovo je potrebno promeniti i prilagoditi aktuelnim uslovima zbog pandemije“, ocenjuje Janković.

Foto: Tanjug

Domaći imaju prednost

Poreske olakšice svakako predstavljaju, ističe ona, prvi korak pri podsticanju mladih za povratak u maticu.

„Potrebno je preduzeti i druge korake, poput obezbeđivanja praksi u firmama u Srbiji za srpske studente u inostranstvu i povratnike. Organizacija srpskih studenata u inostranstvu, već dve godine radi na tome kroz projekat ‘pOSSIbility’.Zaključujemo da firme uglavnom imaju sporazume i memorandume o saradnji sa fakultetima u Srbiji, te na nas gledaju kao na drugu opciju. To bi trebalo da se promeni, jer praksa ipak predstavlja prvi korak reintegrisanja u srpsko tržište rada, a to je mladima školovanim u inostranstvu izrazito bitno pri povratku i započinjanju karijere u Srbiji. Sa druge strane, firme u Srbiji, i internacionalne i domaće, mogu da imaju velike koristi od studenata školovanih u inostranstvu jer oni donose novu energiju, znanja i mišljenja i trebalo bi da im otvore svoja vrata kroz prakse“, navodi Janković.

Dodaje i da su prakse u inostranstvu plaćene, dok u Srbiji to uglavnom nije slučaj. Nažalost, studenti su, kaže ona, obeshrabreni tom činjenicom i zbog toga radije traže praksu i započinju karijeru u državi u kojoj su se školovali.

„Naša država bi trebalo da zakonom uvede obavezno plaćanje praktikanta i da ti poslodavci budu oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa za praktikante“, zaključuje Janković.

  • Dulinjo

    29.12.2020 #1 Author

    Znaci, za ove ljude sto su se skolovali u Srbiji nema olaksica, njima je bolje da traze posao u inostranstvu, a ovi ljudi koji su se skolovali u inostranstvu za njih je bolje da se vrate u Srbiju?
    Isto kao i firmama, ako stranac otvara firmu, dobija i zemljiste i subvencionisane kredite i sve sta mu je potrebno a za nas preduzetnike u Srbiji nema nista, samo porezi i doprinosi za placanje!
    Boze pomozi nam!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...