Open Balkan u Beogradu

Postignut dogovor o implementaciji sporazuma o bržem prelasku granica

AnalizaRegionSrbijaU fokusuVesti

4.11.2021 15:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Postignut dogovor o implementaciji sporazuma o bržem prelasku granica Postignut dogovor o implementaciji sporazuma o bržem prelasku granica
Lideri regionalne inicijative „Open Balkan“ iz Albanije, Severne Makedonije i Srbije dogovorili su se u četvrtak u Beogradu da formiraju implementacioni savet, koji će... Postignut dogovor o implementaciji sporazuma o bržem prelasku granica

Lideri regionalne inicijative „Open Balkan“ iz Albanije, Severne Makedonije i Srbije dogovorili su se u četvrtak u Beogradu da formiraju implementacioni savet, koji će u narednih sedam do 10 dana održati sastanke sa predstavnicima carina, agencija i fitosanitarnih inspekcija, kako bi analizirali efikasnost slobodnog protoka roba.

To je potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa premijerom Albanije Edijem Ramom i zamenikom predsednika makedonske vlade Nikolom Dimitrovom. „Otvoreni Balkan smatramo izuzetnom inicijativom, ona nije napravljena zbog političara, već zbog ljudi koji žive i u Subotici, Velesu, Sarandi, svakom od naših gradova i sela“, rekao je Vučić, na konferenciji za novinare.

On je naveo da prilikom uvoza voća i povrća iz Severne Makedonije kamioni moraju da čekaju 24 do 30 sati, iako je sve detaljno uređeno sporazumima sa Severnom Makedonijom. „Zato sada ide kompletna kontrola, ima da rade i subotom i nedeljom, svi, jer nam od toga zavisi kakva će biti naša ekonomija, hoćemo li napraviti najbolje rezultate za privredu“, rekao je Vučić.

Edi Rama izjavio je da će na narednom sastanku u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ u Tirani, koji će biti održan u decembru, svi dogovori biti pretvoreni u „konkretne rezultate“. On je istakao da je Srbija napravila veliki iskorak u privlačenju direktnih stranih ulaganja. Rama je rekao da su u inicijative „Otvoreni Balkan“ u fokusu privrednici, poljoprivrednici, distributeri, radnici, studenti i akademski građanima, kao i konkretni korisnici.

Foto: Tanjug/AP

Rama je rekao da su učesnici sastanka u Beogradu zauzeli zajednički stav prema EU, ali da treba razumeti i da EU ima i svoje probleme. On je istakao da Brisel blokira Albaniju i Severnu Makedoniju u evropskim integracijama i dodao da je danas poručeno da se ne odustaje od izgradnje tri zemlje prema standardima EU. Rama je naveo da je u prvih osam meseci ove godine broj turista iz Srbije u Albaniju porastao za 63 odsto, a iz Severne Makedonije za 22 odsto.

Nikola Dimitrov izjavio je da je regionalna saradnja pravi, mudar i evropski izbor, kao i da bi ukidanje trgovinskih prepreka donelo ogromne benefite građanima regiona, poručujući da je „Otvoreni Balkan“ inicijativa koja vodi daljem razvoju ovog prostora. On je poručio da je jedina održiva, dugoročna vizija za stabilan pobednički Balkan, ona u kojoj su granice od manjeg značaja ili čak nemaju značaj. „To je vizija za razvoj Balkana, u okviru ove inicijative, to je veliki korak napred ka postizanju evropske vizije Balkana bez granica“, rekao je Dimitrov.

Privrednici iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije saglasni su u oceni da inicijativa „Otvoreni Balkan“ pruža velike benefite privrednim komorama tri zemlje, ali i pojedinačno kompanijama i privrednicima. Marko Milanković menadžer korporativnih komunikacija Nelt grupe rekao je da ta kompanija od početka podržava inicijativu „Otvoreni Balkan“, prenosi Tanjug.

Privrednik iz Severne Makedonije iz kompanije Makprogres Vincinni Vinica, koja se bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda, Gligor Cvetanov istakao je da privrednici imaju velike benefite od inicijative „Otvoreni Balkan“. „Razgovarali smo da se realno otvori Balkan, da realno rešimo problem privredi i ljudima i to tako što ćemo eliminisati sve carinske barijere, analize, sve nepotrebne administrativne procedure, kako bi trgovina išla što brže, jeftinije i kako bi bila što konkurentnija na tržištu“, naveo je Cvetanov.

Albanski privrednik Besnik Leskaj, iz kompanije Abkons, smatra da je inicijativa Otvoreni Balkan odlična kako za članove privrednih komora tri zemlje, tako i za vlade tih zemalja. „Tako ćemo kreirati kompetentnije tržište, veće tržište za zapošljavanje što će nam pomoći da zadržimo naše ljude u regionu“, ocenio je Leskaj.

Lideri Albanije, Severne Makedonije i Srbije potpisali su u julu na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju tri memoranduma i promovisali novi naziv slobodnog prelaska državnih granica – Open Balkan, umesto dotadašnjeg Mini Šengen.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...