Kineska kompanija u američkom sudu

Postupanje po žalbi TikToka na zabranu

SvetVesti

16.9.2024 14:07 Autor: Vladimir Jokanović 1

Postupanje po žalbi TikToka na zabranu Postupanje po žalbi TikToka na zabranu
Advokati TikToka i matične kompanije ByteDance suočavaju se sa Ministarstvom pravde SAD u sudnici u Vašingtonu u ponedeljak, u vezi sa sudbinom zakona koji... Postupanje po žalbi TikToka na zabranu

Advokati TikToka i matične kompanije ByteDance suočavaju se sa Ministarstvom pravde SAD u sudnici u Vašingtonu u ponedeljak, u vezi sa sudbinom zakona koji bi mogao od 19. januara da zabrani ovu aplikaciju za kratke video zapise, koju koristi 170 miliona Amerikanaca.

Tročlani panel Apelacionog suda za okrug Kolumbija održaće usmenu raspravu o pravnom izazovu koji su podneli TikTok i kineska matična kompanija ByteDance, koji traže sudsku zabranu stupanja zakona na snagu.

TikTok i ByteDance tvrde da je zakon neustavan i da krši prava Amerikanaca na slobodu govora, nazivajući ga „radikalnim odstupanjem od tradicije ove zemlje da podržava otvoreni internet“, prenosi Reuters.

Sudije razmotraju pravne izazove TikToka i korisnika protiv zakona koji daje rok kompaniji ByteDance do 19. januara da proda ili da povuče američku imovinu TikToka, jer će se u suprotnom suočiti sa zabranom. Zvanično, zakon je usvojen zbog zabrinutosti američkih zakonodavaca da Kina može pristupiti podacima Amerikanaca ili ih špijunirati putem aplikacije.

Kongres SAD je u aprilu, samo nekoliko nedelja nakon što je zakon predložen, velikom većinom usvojio ovaj zakon.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) može produžiti rok do tri meseca ako potvrdi da ByteDance postiže značajan napredak ka prodaji. Proces bi moglo da postavi sudbinu TikToka u središte završnih nedelja predsedničke kampanje. I republikanski predsednički kandidat Donald Tramp i potpredsednica Kamala Haris aktivni su na TikToku kako bi privukli mlađe birače.

Ministarstvo pravde tvrdi da TikTok, u kineskom vlasništvu, predstavlja ozbiljnu pretnju nacionalnoj bezbednosti zbog pristupa velikoj količini ličnih podataka Amerikanaca, navodeći da Kina može tajno manipulisati informacijama koje Amerikanci konzumiraju putem TikToka. „Pretnja po nacionalnu bezbednost koju predstavlja TikTok je stvarna“, saopštilo je ministarstvo.

ByteDance tvrdi da je prodaja „tehnološki, komercijalno i pravno nemoguća“.

TikTok i Ministarstvo pravde zatražili su da presuda bude doneta do 6. decembra, kako bi Vrhovni sud SAD mogao da razmotri žalbu pre nego što zabrana stupi na snagu. Bela kuća navodi da želi da se kinesko vlasništvo okonča zbog nacionalne bezbednosti, ali da ne želi zabranu TikToka. Tramp, koji je neuspešno pokušao da zabrani TikTok 2020. godine, nedavno je izjavio da, ako bude izabran, neće dozvoliti zabranu TikToka.

  • ELLA

    16.9.2024 #1 Author

    Kao u komediji. Tuzbe TikTok se poigrava sa institucijama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.