Turisti iz regiona najviše posećuju Srbiju, Crnu Goru i Albaniju

Potpuni oporavak turizma na Zapadnom Balkanu nakon pandemije

BiznisRegionSrbijaTurizamVesti

13.5.2022 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Potpuni oporavak turizma na Zapadnom Balkanu nakon pandemije Potpuni oporavak turizma na Zapadnom Balkanu nakon pandemije
Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju (Regional Cooperation Council – RCC) Majlinda Bregu izjavila je da su Srbija, Crna Gora i Albanija zemlje Zapadnog... Potpuni oporavak turizma na Zapadnom Balkanu nakon pandemije

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju (Regional Cooperation Council – RCC) Majlinda Bregu izjavila je da su Srbija, Crna Gora i Albanija zemlje Zapadnog Balkana koje najviše posećuju turisti iz tog regiona.

Bregu je na konferenciji o održivom turizmu u Tirani objasnila da 12 odsto ukupnih turističkih poseta Crne Gore i Srbije upravo dolazi sa Zapadnog Balkana, a 11 odsto u Albaniju, ističući da više od polovine dolazi turistički.

Prema njenim rečima, 2019. godine, pre pandemije korona virusa, zemlje Zapadnog Balkana posetilo je 12 miliona ljudi, što je tim zemljama donelo ukupan profit od 7,2 milijarde evra i dodala da turizam čini 10,2 odsto regionalnog BDP-a.

Period nakon pandemije, prošlog leta, pokazao je da se turizam u svetu oporavio za 70 odsto, dok se turizam na Zapadnom Balkanu oporavio za 92 odsto“, istakla je generalna sekretarka RCC-a, prenosi Beta.

Izvor: Unsplash.com

Govoreći o Zapadnom Balkanu na turističkoj mapi sveta, Bregu je istakla da je veliki korak ka uklanjanju barijera omogućavanje slobodnog kretanja u regionu.

„Odluka o slobodnom kretanju sa ličnom kartom na Zapadnom Balkanu, kao i odluka o slobodnom kretanju građana trećih zemalja na Zapadnom Balkanu su spremne za potpisivanje i daće veliki doprinos turizmu“, kazala je ona.

Istakla je i značaj ukidanja rominga na Zapadnom Balkanu i dodala da je od donošenja te odluke, potrošnja podataka u regionu skočila za 500 odsto.

„Zapadni Balkan i Evropska unija 8. juna će započeti proces snižavanja cene rominga na teritoriji EU“, najavila je Bregu.

Albanska ministarka turizma Mirela Kumbaro rekla je da zemlje Zapadnog Balkana imaju sličnu kulturu, istoriju i nasleđe i da nam je svima blisko kada posetimo neku od zemalja u tom regionu.

Prema njenim rečima, Albaniju je 2019. godine posetilo šest miliona turista, kao i da u poslednje vreme u Albaniju dolaze turisti iz Amerike, Azije i Australije.

Ocenila je da će Albanija tek biti turistički otkrivena i istakla da ona ima da ponudi i more i planine.

Ministarka je naglasila i da zemlje Zapadnog Balkana treba da rade zajedno, naglašavajući da nisu konkurencija jedne drugima i da je potrebno otarasiti se predrasuda.

Gradonačelnik Tirane Erion Veliaj istakao je da glavni grad Albanije ove godine Evropska prestonica mladih i da na dnevnom nivou ima više od 10 kulturnih i drugih događaja u okviru te manifestacije.

 • Lolek

  13.5.2022 #1 Author

  to su lepe vesti

  Odgovori

 • TATJANA

  13.5.2022 #2 Author

  Bice i bolje

  Odgovori

 • Milovan94

  13.5.2022 #3 Author

  Samo da se pandemija zavšri i turizam kod nas ima da procveta

  Odgovori

 • VERA

  13.5.2022 #4 Author

  Odlično, svi se solidarišu sa ovom krizom.Još kada krene saradnka u olviru OTVORENOG BALKANA.

  Odgovori

 • GOCA BG

  13.5.2022 #5 Author

  Sigurna sam da hoce….

  Odgovori

 • NATI29

  14.5.2022 #6 Author

  Vracamo se u realnost

  Odgovori

 • FRUIT04

  15.5.2022 #7 Author

  Konacno, I vreme je bilo da se polako ali sigurno svi vratimo u normalu.

  Odgovori

 • SRDJAN

  16.5.2022 #8 Author

  Oporavlja se turizam polako ali sigurno vec.

  Odgovori

 • Anna

  17.5.2022 #9 Author

  Ovde veliku ulogu igra i finansijski faktor. Sve zemlje imaju sličan ekonomski standard pa su cene prihvatljive za posetioce. Priroda je lepa a kulturno istorijskih i verskih objekata ima na pretek. Tako da sam sigurna da će turizam nastaviti da cveta.

  Odgovori

 • TINA

  22.5.2022 #10 Author

  U potpunosti. Lepo je to cuti.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...