Izdaci za hranu i bezalkoholna pića veći 1,4 odsto u odnosu na novembar

Potrošačka korpa u Crnoj Gori u decembru iznosila 671,8 evra

RegionVesti

24.1.2022 12:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Potrošačka korpa u Crnoj Gori u decembru iznosila 671,8 evra Potrošačka korpa u Crnoj Gori u decembru iznosila 671,8 evra
U Crnoj Gori vrednost minimalne potrošačke korpe za decembar je iznosila 671,8 evra, što je 0,4 odsto više u odnosu na novembar, saopšteno je... Potrošačka korpa u Crnoj Gori u decembru iznosila 671,8 evra

U Crnoj Gori vrednost minimalne potrošačke korpe za decembar je iznosila 671,8 evra, što je 0,4 odsto više u odnosu na novembar, saopšteno je iz Monstata.

Kako se navodi u saopštenju, od ukupne vrednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 291,8 evra, što je 1,4 odsto više u odnosu na novembar.

Statističari su ukazali na to da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 380 evra, što je u odnosu na novembar niže 0,4 odsto.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, piše agencija Mina.

Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2.210 kalorija dnevno po osobi.

Kako navode statističari Monstata, vrednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svetske banke (SB). Vrednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosečne cene u tekućem mesecu i mesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cena (CPI).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...