Visoke cene će potencijalno podstaći farmere da povećaju proizvodnju

Potrošnja kafe u Aziji beleži snažan rast u januaru

AgrobiznisBiznisSvetVesti

29.1.2022 15:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Potrošnja kafe u Aziji beleži snažan rast u januaru Potrošnja kafe u Aziji beleži snažan rast u januaru
Azijski potrošači ne smanjuju dnevni unos kafe, uprkos rastućim cenama ove namirnice. Zahvaljujući tome, ove godine potrošnja kafe beleži trend rasta. Prema analitičarima iz... Potrošnja kafe u Aziji beleži snažan rast u januaru

Azijski potrošači ne smanjuju dnevni unos kafe, uprkos rastućim cenama ove namirnice. Zahvaljujući tome, ove godine potrošnja kafe beleži trend rasta.

Prema analitičarima iz platforme za trgovinu poljoprivrednim proizvodima Tridge, porast cena kafe poslednjih godina mogao bi da kratkoročno ograniči rast uvoza i potrošnje u Aziji.

Ali dugoročno, potrošnja će se verovatno vratiti na uzlaznu putanju, jer na rast tržišta kafe utiče intenzivno rivalstvo nekoliko lanaca kafića u Aziji.

„Potrošnja kafe tokom 2022. godine u Aziji će verovatno ostati u rastućem trendu u poređenju sa 2021. godinom“, navode analitičari platforme Tridge, piše Capital.com.

Izvesno je da će sve veći broj kafića u azijskim zemljama održati stabilan rast potrošnje kafe u regionu, kažu analitičari.

Vrednost fjučersa kafe arabika porasla je u decembru najviše u deceniji, uglavnom zbog smanjene proizvodnje u Brazilu, koji je njen najveći svetski proizvođač.

Da bi odgovorile na rastuću cenu sirovina, međunarodne kompanije, uključujući Starbucks, podigle su cene napitaka od kafe, te se tako prilagodile oštrom rastu vrednosti u zrnu. U Južnoj Koreji, Starbucks je 7. januara povećao cene kafe prvi put od 2014. godine.

Južna Koreja je drugi najveći uvoznik kafe u Aziji u 2020. godini, posle Japana, navodi se u izveštaju kompanije Tridge. Prate ih Malezija, Kina i Tajvan.

Cena zrna po šoljici za koju je iskorišćeno 10g kafe, procenjuje se na 4,48 centi, kako pokazuju proračuni napravljeni na osnovu mesečnog prosečnog kompozitnog indikatora međunarodnih cena od 2,03 dolara po funti kafe u decembru 2021. godine.

Visoke globalne cene će podstaći i farmere u zemljama koje proizvode kafu da povećaju proizvodnju i izvoz.
U Vijetnamu, na primer, obim izvoza zrna kafe porastao je na 1,7 miliona vreća u prvom mesecu tekuće 2021/2022. godine.

  • ZORICA.S

    30.1.2022 #1 Author

    Azija je ozbiljno trziste za sve pa tako i za kafu….

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    31.1.2022 #2 Author

    Kofeinska kriza🤣…..pice se i ako troduplo pokskupi

    Odgovori

  • VERA

    31.1.2022 #3 Author

    Naravno, neka i poskupi samo da je prava kafa u soljici, nekako imas osecaj da si u Brazilu….mmmm

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...