u svetu zabrinutost zbog lošijeg roda u SAD i smanjene proizvodnje u Ukrajini

Povećana tražnja za kukuruzom i sojom na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbijaSvetVesti

16.9.2022 14:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Povećana tražnja za kukuruzom i sojom na Produktnoj berzi Povećana tražnja za kukuruzom i sojom na Produktnoj berzi
U nedelji za nama, zabeleženo je veće interesovanje učesnika na domaćem robno-berzanskom tržištu za novi rod kukuruza i soje. Pšenica beleži cenovni rast, za... Povećana tražnja za kukuruzom i sojom na Produktnoj berzi

U nedelji za nama, zabeleženo je veće interesovanje učesnika na domaćem robno-berzanskom tržištu za novi rod kukuruza i soje. Pšenica beleži cenovni rast, za razliku od kukuruza prošlogodišnjeg roda. Na Produktnoj berzi u Novom Sadu u poslednjih sedam dana prometovano je 4.790 tona robe, finansijske vrednosti 208.474.350 dinara.

Na tržištu kukuruza, najviše upita bilo je za novi rod ove žitarice. Uglavnom se nudio kukuruz sa povišenim procentom vlage. Stari rod kukuruza trgovao se u cenovnom rasponu od 33,50 do 34,00 din/kg bez PDV-a, ali primetno je manje interesovanje za ovom robom, što je dovelo do negativnog cenovnog trenda. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 33,77 din/kg bez PDV-a, što je pad od 1,38 odsto.

Slabija ponuda i dalje je prisutna na tržištu pšenice. U odnosu na prethodni period kada je u fokusu interesovanja kupaca bila pšenica sa 11,5-12 odsto proteina, ove nedelje je zabeleženo i veće interesovanje za pšenicom sa višim procentom proteina. U zavisnosti od parametara kvaliteta, pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 36,20 do 37,80 din/kg bez PDV-a. Upoređujući sa prethodnom nedeljom, cena pšenice beleži rast od 2,20 odsto.

Trgovanje starim rodom soje izostalo je ove nedelje. Ponude na višem cenovnom nivou u odnosu na tražnju nisu rezultirale zaključenjem berzanskog ugovora. S druge strane, od početka nedelje primetno je veće interesovanje za rodom 2022. godine. Sojinim zrnom novog roda trgovalo se na istom cenovnom nivou kao i prethodne nedelje. Ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 80,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta, a to je ujedno bila i ponderisana cena.

Manje soje u SAD, a kukuruza u Ukrajini

Kod soje, izveštaj američkog ministarstva trgovine (USDA) je doneo procenu nižih prinosa nego što je očekivano. Razlog tome je suša koja je prisutna u SAD već nekoliko meseci. Krajnje zalihe soje se predviđaju na najnižem nivou u poslednjih sedam godina. Rejting useva kukuruza u SAD smanjen je za jedan poen na 53 odsto, dobro do odlično.

Izvor: Produktna berza Novi Sad

USDA izveštaj doveo je do naglog rasta cena kukuruza i soje na Merkantilnoj berzi u Čikagu (CME), međutim krajem nedelje cene su imale silazni trend. Cene pšenice su tokom nedelje bile stabilne.

Nedavne kiše u Francuskoj dobro su došle za nicanje uljane repice. Jedna od briga ostaje snabdevanje đubrivima. Početkom nedelje, cene pšenice su slabile na pariskoj berzi Evronext.

Francusko ministarstvo poljoprivrede povećalo je svoju procenu proizvodnje meke pšenice na 34,1 miliona tona. Proizvodnja kukuruza se procenjuje na 11,33 miliona tona, dok se proizvodnja uljane repice procenjuje na 4,5 miliona tona. Procena proizvodnje suncokreta je snižena na 1,86 miliona tona.

Prema ukrajinskom ministru poljoprivrede, ova zemlja bi trebala da skine oko 50 miliona tona žitarica, u poređenju sa prošlogodišnjih 86 miliona tona. Proizvodnja kukuruza u Ukrajini bi mogla biti 24 odsto manja nego prošle godine, prema Evropskom servisu za praćenje useva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.