PREKINUTA OVERA POBEDE BAJDENA U PENSILVANIJI Nastavak izbora u sudu posle praznika

SvetVesti

26.11.2020 10:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

PREKINUTA OVERA POBEDE BAJDENA U PENSILVANIJI Nastavak izbora u sudu posle praznika PREKINUTA OVERA POBEDE BAJDENA U PENSILVANIJI Nastavak izbora u sudu posle praznika
Sud u Pensilvaniji naložio je nadležnim državnim službenicima da prekinu da potvrđuju rezultate predsedničkih izbora do petka kada će biti održano sudsko dokazno ročište... PREKINUTA OVERA POBEDE BAJDENA U PENSILVANIJI Nastavak izbora u sudu posle praznika

Sud u Pensilvaniji naložio je nadležnim državnim službenicima da prekinu da potvrđuju rezultate predsedničkih izbora do petka kada će biti održano sudsko dokazno ročište o glasanju putem pošte. Budući da je u četvrtak američki državni praznik Dan zahvalnosti sud je zakazao ročište za prvi radni dan.

Sudija Patriša Mekalah (Patricia McCullough) naredila je u sredu da država ne preduzima dalje korake za okončanje overe predsedničkih izbora, iako je dan ranije taj postupak započet. Ona je takođe blokirala potrdu svih ostalih izbornih rezultata opštih izbora od 3. novembra, prenosi NTD.

Mekalah je postupila po tužbi republikanskih poslanika protiv demokratskog guvernera, državnog sekretara i Generalne skupštine Pensilvanije. U tužbi je navedeno da je glasanjem putem pošte prekršen Ustav ove savezne države. Podsetimo, prema još preliminarnim rezultatima na predsedničkim izborima u Pensilvaniji, koja nosi 20 elektorskih glasova, pobedio je Džo Bajden (Joe Biden).

Advokati američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) pokušavaju da pomoću složenog pravnog i zakonodavnog „trika“, kako navodi CNBC, ponište pobedu Bajdena u Pensilvaniji, a možda i u drugim državama. Za uspeh takve strategije potrebno je da Savezni sud poništi overu izbornih rezultata u Pensilvaniji, a zatim da Generalna skupština te države odluči da 20 elektorskih glasova pripadne Trampu.

Uporedo sa aktivnostima Trampovog pravnog tima traje tranzicija predsedničke administracije, na koju je predsednik pozvao u ponedeljak nakon što je potvrđena Bajdenova pobeda u Mičigenu. U međuvremenu Bajden je predstavio kandidate za ključne pozicije u svojoj vladi, a Tramp je ponovio da ne priznaje rezultate izbora, ali da je pristao na tranziciju, jer je to najbolje za državu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...