PREKINUTI RAZGOVORI O BREXITU Glavni evropski pregovarač u samoizolaciji

EUSvetU fokusuVesti

20.11.2020 08:32 Autor: Vladimir Jokanović 0

PREKINUTI RAZGOVORI O BREXITU Glavni evropski pregovarač u samoizolaciji PREKINUTI RAZGOVORI O BREXITU Glavni evropski pregovarač u samoizolaciji
Pregovori o Brexitu koji su poslednjih dana vođeni u Briselu suspendovani su nakon što se glavni evropski pregovarač Mišel Barnije (Michel Barnier) u četvrtak... PREKINUTI RAZGOVORI O BREXITU Glavni evropski pregovarač u samoizolaciji

Pregovori o Brexitu koji su poslednjih dana vođeni u Briselu suspendovani su nakon što se glavni evropski pregovarač Mišel Barnije (Michel Barnier) u četvrtak povukao u samoizolaciju, jer je jedan od članova njegovog tima testiran pozitivno na korona virus.

Barnije je naveo da se njegov britanski kolega, lord Dejvid Frost (David Frost) složio da prekinu razgovore na „kratak period“, prenosi BBC. Glavni evropski pregovarač dodao je da će njihovi timovi nastaviti pregovore uz „puno poštovanje“ bezbednosnih smernica.

Pregovori licem u lice u Briselu prekinuti su u trenutku kada vreme izmiče, jer uz dogovor ili bez njega, Velika Britanija će formalno napustiti Evropsku uniju 1. januara 2021. godine. Cilj pregovarača bio je da pokušaju najkasnije iduće nedelje da postignu dogovor, koji bi Evropski parlament mogao da ratifikuje na eventualnom vanrednom zasedanju 28. decembra.

Brifing koji je Barnije trebalo da održi ambasadorima 27 država uoči video samita lidera EU u četvrtak otkazan je. Barnije će verovatno delegirati nekog od evropskih službenika, izvan svog pregovaračkog tima, koji bi u petak održao pomenuti brifing.

Foto: Pixabay.com

U pokušaju da zadrže tempo razgovora dve strane će nastaviti komunikaciju putem video konferencije, ali se očekuje da će Britanci u petak napustiti Brisel. Pregovori su na sličan način prekinuti u martu, kada su Barnije i Frost bili zaraženi korona virusom. Niko od 50 britanskih zvaničnika neće morati da ide u karantin, budući da nisu bili u bliskom kontaktu sa evropskim kolegama, prenosi Guardian.

Pregovori o Brexitu intenzivirani su u poslednjih mesec dana, nakon što je izgledalo da su sasvim propali. Dvodnevni samit posvećen Brexitu završen je u oktobru u Briselu bez dogovora, a London je odmah nakon toga poručio da dalje pregovaranje „nema smisla“. Međutim, razgovori su potom nastavljeni u Londonu, a ove nedelje u Briselu.

Tema Brexita ispala je iz agende novembarskog video samita zbog iznenadne budžetske krize, koja je bila glavna tema video samita lidera EU u četvrtak. Dogovor o aktiviranju procedure usvajanja budžeta nije postignut, a razgovori o tome biće nastavljeni narednih dana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...