Odlazak oca slovenačke ekonomske nezavisnosti

Preminuo ekonomista Jože Mencinger

RegionVesti

28.8.2022 12:32 Autor: Marko Andrejić 6

Preminuo ekonomista Jože Mencinger Preminuo ekonomista Jože Mencinger
U 81. godini života preminuo je ekonomista i pravnik, profesor i političar Jože Mencinger. Njegovu smrt potvrdili su na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani,... Preminuo ekonomista Jože Mencinger

U 81. godini života preminuo je ekonomista i pravnik, profesor i političar Jože Mencinger. Njegovu smrt potvrdili su na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, preneo je portal SEEbiz.

Mencinger je rođen 5. marta 1941. u Jesenicama. Bavio se makroekonomskim analizama, analizama ekonomskih sistema i ekonomskom politikom, te je svojim analizama nastojao uticati na ekonomski sistem.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Ljubljani 1964. godine, a dve godine kasnije magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Godine 1975. doktorirao je u SAD na Univerzitetu Pensilvanija sa disertacijom “Kvartalni ekonometrijski model jugoslovenske ekonomije”. Asistent je postao 1967. godine, docent 1977, a vanredni profesor 1983. godine. Od 1987. bio je redovni profesor na Odseku za pravne i ekonomske nauke Pravnog fakulteta Univerziteta u Ljubljani. Bio je rektor Univerziteta u Ljubljani u dva mandata (1998-2005). Za vanrednog člana Slovenačke akademije nauka i umetnosti (SAZU) izabran je 5. maja 2011.

Učestvovao je u slovenačkoj vladi kao potpredsednik (1990-1991), bio je član uprave Banke Slovenije (1991-1997), direktor EIPF-a (1992-1999), član Državnog veća i član Fiskalnog veća Republike Slovenije (od 2008. godine). Kao stručnjak radio je i u inostranstvu. Između ostalog, bio je konsultant Svetske banke (1982.). Bio je i konsultant UNDP-a u Bosni i Hercegovini (1996-1997).

Predavao je ekonometriju na postdiplomskim studijama na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i Mariboru, bio je gostujući profesor na Univerzitetu u Pitsburgu (1987.), gostujući naučnik u Međunarodnom centru za ekonomska istraživanja u Torinu (1992.) i na Institutu za Društveni studij u Beču (1996). Osim predavanja po pozivu u gotovo svim evropskim zemljama, predavao je i u SAD, Japanu i Kini.

Godine 2001. dobio je i Zlatni znak slobode Republike Slovenije. U maju 2020. godine proglašen je počasnim građaninom Ljubljane.

Na društvenim mrežama brojni su izrazi saučešća rodbini, a od poznatog slovenačkog ekonomiste oprostili su se i predsednik Slovenije Borut Pahor, slovenačka vlada, ministarke spoljnih poslova i pravosuđa Tanja Fajon i Dominika Švarc Pipan…

“Otac naše ekonomske nezavisnosti je otišao”, objavio je na Tviteru evroparlamentarac Milan Brglez, a Mencingera se prisetio i bivši ministar pravosuđa Aleš Zalar: „Krasio ga je pronicljiv um i smisao za šaljive parabole. Malo je takvih”.

Jože Mencinger bio je čest sagovornik portala Biznis.rs, a u jednom od poslednjih opširnijih intervjua govorio je o stanju privreda u regionu, inflaciji, bankama i korona krizi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...