teškoće nastaju i zbog poskupljenja goriva

Prevoznici u Srbiji traže da se zbog tehničkih problema odloži fiskalizacija do 1. oktobra

BiznisSrbijaVesti

5.5.2022 15:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Prevoznici u Srbiji traže da se zbog tehničkih problema odloži fiskalizacija do 1. oktobra Prevoznici u Srbiji traže da se zbog tehničkih problema odloži fiskalizacija do 1. oktobra
Prevoznici u drumskom saobraćaju u Srbiji traže od Ministarstva finansija da se zbog tehničkih problema u primeni elektronskih kasa i softverskih rešenja koja nisu... Prevoznici u Srbiji traže da se zbog tehničkih problema odloži fiskalizacija do 1. oktobra

Prevoznici u drumskom saobraćaju u Srbiji traže od Ministarstva finansija da se zbog tehničkih problema u primeni elektronskih kasa i softverskih rešenja koja nisu prilagođena tehnologiji poslovanja tog sektora odloži taj model fiskalizacije do 1. oktobra, rekao je u četvrtak direktor poslovnog udruženja Srbijatransport Goran Aleksić.

On je agenciji Beta rekao da će danas na sastanku u Uniji poslodavaca razgovarati o tim tehničkim problemima, kao i o teškoćama koje nastaju zbog poskupljenja goriva.

„Tražimo dodatni period za prilagođavanje poslovanja koje se registruje preko e-kasa jer ima tehničkih problema sa evidentiranjem prometa zbog neprilagođenjih softverskih rešenja poslovanju tog sektora privrede“, rekao je Aleksić.

Dodao je da su fiskalne kase isporučene kasno i da nije bilo vremena da se sagledaju i otklone svi tehnički problemi pre neko što je nastupila obaveza primene e-kasa od 1. maja.

Aleksić je rekao da prevoznici nisu protiv uvođenja fiskalnih kasa jer će se tako osloboditi nelojalne konkurencije, pa će svi morati da posluju pod jednakim uslovima, ali da u ovom trenutku softverska rešenja za taj sektor nisu najbolja i da je potreban probni period za otklanjanje nedostataka.

On je rekao da su prevoznici sada prinuđeni da promet registruju i preko fiskalnih kasa, koliko je moguće, ali i preko fiskalnih računa.

Pojedini prevoznici kažu da postoji prekid u internetu kada prolaze kroz planinska i druga područja koja nisu pokrivena tom mrežom i da preko digitalnih kasa ne mogu da registruju na desetine raznih vrsta karata, pa da su u svakodnevnom strahu da ih Poreska uprava ne kazni. 

Novi model fiskalizacije, odnosno evidentiranja prometa preko e-kasa prema Zakonu o fiskalizaciji u primeni je od 1. maja i podrazumeva primenu savremenih hardverskih i softverskih rešenja u cilju unapređenja kontrole naplate javnih prihoda. Poreska uprava, uvođenjem tog modela, može u realnom vremenu da prati promet privrednika. 

Obveznici fiskalizacije su, pored pravnih lica i preduzetnika, svako udruženje koje obavlja promet na malo i ostvaruje prihode sa tržišta od prodaje dobara, odnosno pružanja usluga, kao i svako fizičko lice, obveznik poreza na dodatu vrednost i fizičko lice koje obavlja poljoprivrednu delatnost, a koje se opredelilo da vodi poslovne knjige.

Izuzetak od te obaveze su poljoprivredni proizvođači koji prodaju svoju robu na pijaci, a u pregovorima su sa Ministarstvom finansija da se izuzmu od te obaveze i ulični prodavci.

  • Milovan94

    5.5.2022 #1 Author

    Treba da se odloži svakako za sve preduzetnike

    Odgovori

    • SNEZANA

      5.5.2022 #2 Author

      Upravo to.Preduzetnicima zaista treba pomoci.

      Odgovori

  • Emilija

    5.5.2022 #3 Author

    Bilo bi lepo da im se izadje u susret

    Odgovori

  • DJORDJE1

    5.5.2022 #4 Author

    Valjda će biti odobrena ova molba svim prevoznicima.

    Odgovori

  • MARA

    5.5.2022 #5 Author

    Trebalo bi ljudima izaći u susret..

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.5.2022 #6 Author

    Nadam se da ce im usvojiti zahtev…

    Odgovori

  • LUKA

    5.5.2022 #7 Author

    Bilo bi lepo da se odobri svim prevoznicima I olaksa

    Odgovori

  • ZVE84

    8.5.2022 #8 Author

    Nesposobni državni organi nisu organizovali sistematizaciju kako treba

    Odgovori

  • MARE

    3.7.2022 #9 Author

    Sistem ne funkcionise jer ko ga je smisljao nije mislio na sva opsta mesta .

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...