Zabrana zbog nestašice struje

Priština zabranila rudarenje kriptovaluta

BiznisLifestyleNovacRegionSrbijaVesti

5.1.2022 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Priština zabranila rudarenje kriptovaluta Priština zabranila rudarenje kriptovaluta
Vlada u Prištini je odlučila da zabrani rudarenje kriptovaluta na celoj teritoriji Kosova i Metohije, a uz podršku svih relevantnih institucija identifikovaće lokacije onih... Priština zabranila rudarenje kriptovaluta

Vlada u Prištini je odlučila da zabrani rudarenje kriptovaluta na celoj teritoriji Kosova i Metohije, a uz podršku svih relevantnih institucija identifikovaće lokacije onih koji to rade.

Odluka da se rudarenje kriptovaluta zabrani doneta je zbog nestašice struje, prenosi RTS.

„Ove obaveze imaju za cilj da adresiraju svaki iznenadni ili dugoročni nedostatak kapaciteta za proizvodnju, prenos ili distribuciju energije u cilju prevazilaženja energetske krize bez dodatnog otežavanja građanima Kosova“, navela je ministarka privrede Artane Rizvanoli na svom Facebook profilu.

Rizvanoli je saopštila da su krajem prošle godine u Prištini uveli vanredne mere u distribuciji struje zbog otežane proizvodnje i nestašice struje na globalnom nivou.

Na rudarenje kriptovaluta na Kosovu svojevremeno je i upozorila Evropska mreža operatora prenosnih sistema električne energije iz Brisela uočavajući da je mreža zbog dodatnih opterećenja otežano funkcioniše.

Evropski zvaničnici su uskoro ustanovili da ovi “strujni udari” potiču sa severa Kosova, iz severnog, srpskog dela Kosovske Mitrovice, ali i iz podruma okolnih sela. I da u svemu skoro ravnopravno učestvuju Srbi i Albanci, zvanično podeljeni, a neformalno ujedinjeni u masovnoj proizvodnji, ili kako se to u žargonu kaže “rudarenju”, čuvenih svetskih kriptovaluta bitcoin i ethereum.

Zbog cena električne energije, svuda u Evropi je rudarenje kriptovaluta jedva profitabilno. Ali na severu Kosova Srbi ne plaćaju struju vlastima u Prištini, a vlasti u Prištini ih na to ni ne teraju, mada se zbog toga žale. I tako je omogućena masovna operacija kreiranja besplatnog novca u severnoj Kosovskoj Mitrovici i okolini.

  • MARKO7

    3.6.2022 #1 Author

    Baš me čudi da su oni zabranili ovo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...