PRIVREDA I GRAĐANI 2021. MOĆI ĆE BRŽE DO INSPEKCIJA E-Inspektor naredne godine u punoj primeni

InovacijePoreziPreduzetnikSrbijaVesti

25.12.2020 13:03 Autor: Marija Jovanović 0

PRIVREDA I GRAĐANI 2021. MOĆI ĆE BRŽE DO INSPEKCIJA E-Inspektor naredne godine u punoj primeni PRIVREDA I GRAĐANI 2021. MOĆI ĆE BRŽE DO INSPEKCIJA E-Inspektor naredne godine u punoj primeni
Studenti univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu pomažu republičkim inspekcijama prilikom unošenja predmeta u sistem e-Inspektor kako bi on naredne godine bio u... PRIVREDA I GRAĐANI 2021. MOĆI ĆE BRŽE DO INSPEKCIJA E-Inspektor naredne godine u punoj primeni

Studenti univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu pomažu republičkim inspekcijama prilikom unošenja predmeta u sistem e-Inspektor kako bi on naredne godine bio u punoj primeni, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Osnovni cilj uvođenja softvera e-Inspektor je standardizacija rada, povezivanje i koordinacija svih republičkih inspekcija, kao i dobijanje jasne evidencije „dobre“ i „loše“ privrede kroz jedinstveni Centralni registar.

Sistem u ovom trenutku može da koristi više od 1.500 inspektora i u okviru projekta “Pružanje podrške za uvođenje sistema e-Inspektor“ koji finansira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Studenti su već održali 60 obuka u 10 inspekcija, rekao je šef Tima za reformu inspekcija Dragan Pušara.

Foto: Pixabay.com

„Pored predmeta, u sistem su uneli i 120 zakona i podzakonskih akata i 30 kontrolnih lista. Njihova pomoć je dragocena da sistem tokom sledeće godine bude u punoj primeni, jer je veoma važan za unapređenje komunikacije između inspekcija i razmenu informacija o sprovedenim nadzorima i otkrivenim nepravilnostima“, naglasio je Pušara.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na nedavno održanoj NALED završnoj konferenciji projekta „Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije 2018-20“ najavila je da će tokom 2021. biti usvojene izmene Zakona o inspekcijskom nadzoru kojima će rad u sistemu e-Inspektor biti obavezan za republičke inspekcije.

Početkom 2021. godine, očekuje se i povezivanje Kontakt centra republičkih inspekcija i e-Inspektora, što podrazumeva da će sve predstavke građana i privrede koje pristignu u Kontakt centar biti direktno prosleđivane inspekcijama kroz samu platformu, napominje NALED.

Sistem e-Inspektor razvili su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarija za IT i eUpravu uz podršku NALED i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...