Neke prodavnice još uvek izdaju stare fiskalne račune, dok pojedine ne znaju da li zbog problema da prestanu sa radom

Privrednici u ćorsokaku fiskalizacije

PoreziPoslovanjePreduzetnikU fokusuVesti

6.5.2022 15:56 Autor: Marija Jovanović 18

Privrednici u ćorsokaku fiskalizacije Privrednici u ćorsokaku fiskalizacije
Puna primena Zakona o fiskalizaciji počela je 1. maja. Novi model podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a u skladu sa tim svi... Privrednici u ćorsokaku fiskalizacije

Puna primena Zakona o fiskalizaciji počela je 1. maja. Novi model podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a u skladu sa tim svi obveznici fiskalizacije imaju obavezu da izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa zakonom.

Ipak, prema rečima građana koji se javljaju našoj redakciji, u pojedinim prodavnicama velikih trgovinskih lanaca još uvek se izdaju stari fiskalni računi, na ne tako malom broju novih računa nije moguće očitati QR kod, dok u pojedinim tržnim centrima i ugostiteljskim objektima prethodnih dana nije bilo moguće platiti račune karticom.

Zbog svih problema koji su se pojavili sa novim modelom fiskalizacije, brojne firme našle su se u nezavidnoj poziciji. Uprkos tome što su privrednici na vreme završili ceo postupak, konkurisali za subvencije i preuzeli bezbednosni element, mnogima od njih nove kase nisu stigle, dok serviseri ne mogu da postignu da odgovore na sve zahteve.

Zbog svega navedenog brojni privredni subjekti još uvek nisu počeli da rade sa novim fiskalnim uređajima, a zbog dvostrukih aršina ne znaju da li su u prekršaju ukoliko izdaju stare fiskalne račune. Pitaju se da li je pametnija opcija da zatvaraju radnje dok ne reše pitanje fiskalizacije ili da rade kao i do sada dok ne uspeju da usklade poslovanje sa novim modelom.

Biznis.rs je pokušao da dobije razjašnjenje svih nedoumica od Ministarstva finansija i Poreske uprave, ali do trenutka objave ovog teksta nismo dobili odgovore. Sličan problem imaju i privrednici koji navode da su kontaktirali nadležne sa konkretnim pitanjima, ali se ni jedna ni druga institucija ne oglašavaju povodom ovih problema.

Poreski konsultant i vlasnik računovodstvene agencije TYB Consulting Aleksandar Trifunović za naš portal kaže da je zbog brojnih problema sa kojima se suočavaju njegovi klijenti kontaktirao Poresku upravu, ali odgovor nije dobio.

“Postavio sam vrlo konkretno pitanje – šta da rade klijenti koji su sve uplatili, uzeli bezbednosni element, ali im iz nekog razloga kasa nije stigla? Da li da zatvore radnju ili da kucaju račune na staroj kasi? Odgovor nisam dobio”, objašnjava naš sagovornik.

Foto: Freepik.com

Prema njegovom mišljenju, ukoliko se bira između ove dve opcije – ključa u bravi i kucanja računa na starim fiskalnim kasama, bolji izbor je izdavanje starih računa, bez obzira na to da li je u pitanju veliki trgovinski lanac ili mala prodavnica.

“Ukoliko nije stigla nova kasa, a i dalje se računi kucaju na staroj, to znači da se i dalje šalju podaci u Poresku upravu. Postavlja se pitanje zašto nekog ko radi legalno terati u zonu sive ekonomije jer ne kuca na jednoj već na drugoj kasi”, podvlači Trifunović.

On ističe da je najveći problem to što fiskalni uređaji kasne, dok programeri i serviseri ne stižu da postignu sve na terenu.

“Mogu da navedem nekoliko klijenata za koje znam da su na vreme krenuli sa fiskalizacijom, da su početkom marta imali i bezbednosni element i prijavljene radne jedinice još od prošle godine, ali zbog ovih problema, kašnjenja i brojnih pomeranja nisu stigli da završe sa fiskalizacijom. Videćemo kako će to izgledati kada sve profunkcioniše, jer ima dosta nerešenih stvari”, zaključuje Trifunović.

Zastupnica Udruženja “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” Milena Amon smatra da se na ovaj način pravi ogromna šteta svim privrednicima koji žele da posluju legalno.

“Brojni trgovinski lanci izdaju stare fiskalne račune verovatno zato što njihove pravne službe tumače da u tom slučaju nema utaje poreza, a samim tim ni kršenja zakona. Ili im se isplati da eventualno, ukoliko dođe do kontrole, plate tu kaznu jer su njihovi prometi ogromni, dok, sa druge strane, mali privredni subjekti ne smeju da rizikuju”, navodi Amon za Biznis.rs.

Kako kaže, odgovor na pitanje da li paralelno može da se koristi i stari i novi sistem pokušavaju da dobiju danima, ali se ni Poreska uprava ni Ministarstvo finansija ne oglašavaju.

“Masovno nam se javljaju naši članovi koji se takođe obraćaju i jednoj i drugoj instituciji, ali ne dobijaju nikakve odgovore. Ne znaju da li će im sutra doći neka kontrola, kako to Poreska uprava najavljuje, i da li će im pisati kaznu zato što su izdali račun na staroj kasi, a ne na novoj iako nije došlo do utaje poreza. Zbog svega privrednici ove najave vide kao način da se u budžet vrati novac koji je dat za subvencije”, kaže ona i dodaje da postoje brojni razlozi zbog kojih nove kase neki obveznici još uvek nisu dobili.

“Mnogima nove kase nisu stigle iako su poručene. I tu postoje različiti razlozi, čak smo čuli da su kase ‘zaglavljene’ na carini i da nisu ocarinjene, zbog čega ne mogu da ih puste. Zatim serviseri ne stižu da obrade toliki broj postojećih kasa, da ih aktiviraju i ubace podatke u njih”, ističe naša sagovornica.

Foto: Freepik.com

Amon navodi da ima i primera onih koji su počeli da rade sa novim kasama i da se i oni javljaju sa brojnim nedoumicama i problemima. Prema procenama ovog udruženja, na oko 80 odsto uređaja ne može da se očita QR kod sa novog fiskalnog računa.

“Kase ne rade kako treba ili im računi u evidenciji Poreske uprave prolaze duplo, QR kodovi ne funkcionišu i neke račune je nemoguće skenirati. Dešava se da se i nova kasa pokvari, a onda ne mogu da izdaju nove fiskalne račune i onemogućeni su da rade. Javila nam se članica koja ima lokal u Zrenjaninu u tržnom centru, da je ogromno preopterećenje i da ne prolaze kartice, zbog čega je izgubila nekoliko kupaca tog dana”, zaključuje Amon.

Zatvoreno više objekata zbog neposedovanja fiskalnih uređaja

Ministarstvo finansija saopštilo je da novi sistem prikazuje da manji broj obveznika ne poštuje zakon i da ne evidentira promet preko elektronskog fiskalnog uređaja, te da je Poreska uprava u četvrtak započela terenske kontrole, koje su utvrdile određene nepravilnosti.

“Analizom rizika i obradom podataka iz novog sistema, Poreska uprava je odredila objekte za kontrolu u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Inspektori su na terenu utvrdili da određeni obveznici ne posluju u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji i u skladu sa tim izrekli ukupno devet mera zatvaranja objekata na 15 dana zbog neposedovanja fiskalnog uređaja”, navodi se u saopštenju.

Zabrana vršenja delatnosti se uvek prvi put izriče na 15 dana, zatim ukoliko se u roku od 24 meseca ponovo utvrdi nepravilnost onda na 90 dana, a ukoliko se nepravilnost još jednom ponovi – i na godinu dana. Takođe, Zakonom o fiskalizaciji propisane su i novčane kazne.

“U novom sistemu je primećeno da postoji, na primer, obveznik koji poseduje objekte na nekoliko desetina lokacija širom zemlje, da je uzeo subvencije koje je davala država, a da još nije čak ni zatražio bezbednosni element, te da samim tim nema ni fiskalni uređaj, odnosno nije još ni započeo proces eFiskalizacije”, navode u ministarstvu.

Obveznici su, kako se podseća, imali šest meseci tranzicionog perioda da pređu na novi model, koji je trajao od 1. novembra 2021. do 30. aprila 2022. godine.

  • STRELAC

    6.5.2022 #1 Author

    Ako iz poreske i ministarstva nemaju odgovor ko ima???

    Odgovori

  • DJORDJE1

    6.5.2022 #2 Author

    Ova fiskalizacija napravila više problema nego koristi…

    Odgovori

  • SNEZANA

    6.5.2022 #3 Author

    Definitivno su u corsokaku,ne zna se sta se radi vise

    Odgovori

    • IVAN

      7.5.2022 #4 Author

      Ćorsokak iz koga je teško izaći

      Odgovori

  • kaćica

    6.5.2022 #5 Author

    Ovo je previse za nas ovako neupucene.

    Odgovori

  • SRDJAN

    6.5.2022 #6 Author

    Nekako je sve ovo ispalo zbrzano sa fiskalizacijom.

    Odgovori

  • TATJANA

    6.5.2022 #7 Author

    Naravno da treba da sacekaju dok se usklade i da produze sa radom

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    6.5.2022 #8 Author

    To liči na našu državu nema nikog da je nadležan i na raspolganju u vezi sa nedoumicama za nove fiskalne kase.

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.5.2022 #9 Author

    Poreska i ministarstvo se ne oglasava,a kontrola je vec krenula i kazne?!To samo kod nas moze…

    Odgovori

  • IVAN

    7.5.2022 #10 Author

    Sve je nekako na brzinu odradjeno

    Odgovori

  • JOVANA

    7.5.2022 #11 Author

    Strasno, napravili ljudima samo pametnju

    Odgovori

  • Milovan94

    7.5.2022 #12 Author

    Mislim da je najveći problem manjak vremena da se privrednici prilagode novoj regulativi što se tiče nove fiskalizacije.

    Odgovori

  • MADMAX

    7.5.2022 #13 Author

    Umesto fiskalizacije dobili konfuzaciju.

    Odgovori

  • ZVE84

    7.5.2022 #14 Author

    Mnogo će još vremena proći dok se sve uskladi

    Odgovori

  • BRANA19

    7.5.2022 #15 Author

    Ma samo napravili haos…

    Odgovori

  • MARA

    7.5.2022 #16 Author

    Saterani u cosak

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    8.5.2022 #17 Author

    Ova fiskalizacija je samo donela neki haos….kao i za sve i za ovo ce trebati vreme ali privicicemo se

    Odgovori

  • MARKO7

    8.5.2022 #18 Author

    Pa to se znalo bilo da će biti tako…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...