PROBIJEN I POSLEDNJI ROK Brisel i London opet bez dogovora o Brexitu

EUSvetVesti

13.12.2020 14:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

PROBIJEN I POSLEDNJI ROK Brisel i London opet bez dogovora o Brexitu PROBIJEN I POSLEDNJI ROK Brisel i London opet bez dogovora o Brexitu
Razgovori o Brexitu mogu se nastaviti i posle nedelje, saopštili su u zajedničkoj izjavi britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) i predsednica Evropske komisije... PROBIJEN I POSLEDNJI ROK Brisel i London opet bez dogovora o Brexitu

Razgovori o Brexitu mogu se nastaviti i posle nedelje, saopštili su u zajedničkoj izjavi britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen). Oni su razgovarali telefonom u nedelju, u danu koji je bio najavljen kao poslednji rok za dogovor o međusobnim odnosima posle 31. decembra, kada se završava tranzicioni period za izlazak Velike Britanije iz EU.

„Jutros smo imali koristan telefonski poziv. Razgovarali smo o glavnim nerešenim temama. Naši pregovarački timovi radili su danonoćno tokom poslednjih dana. I uprkos iscrpljenosti nakon skoro godinu dana pregovora, uprkos činjenici da su rokovi više puta probijeni, mislimo da je u ovom trenutku odgovorno uložiti dodatne napore. U skladu s tim, zadužili smo naše pregovarače da nastave razgovore i vide da li se sporazum može postići čak i u ovoj kasnoj fazi“, navedeno je u zajedničkoj izjavi Džonsona i fon der Lajen, prenosi Guardian.

U zajedničkoj izjavi dvoje lidera nije pomenut određeni datum do kojeg bi razgovori o Brexitu trebalo da se okončaju. Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab (Dominic Raab) ocenio je ranije da je potrebna „politička volja“ za dogovor Londona i Brisela o trgovinskom sporazumu koji će važiti posle Brexita, prenosi BBC. Prema njegovim rečima situacija je „fino izbalansirana“, nakon razgovora dve strane tokom noći između subote i nedelje. Rab je dodao da će EU morati da promeni stav da bi se postigao dogovor.

Irski premijer Majkl Martin rekao je da veruje u nastavak pregovora, jer bi ishod bez dogovora bio „loša vest za sve nas“ i „zastrašujući neuspeh državnog broda“ na obe strane. „Svaki atom energije koji nam je preostao treba da se usredsredi na pregovaranje o dogovoru“, rekao je Martin, prenosi Irish Times.  

Prošle srede Džonson i fon der Lajen sastali su se u Briselu nakon što su ih pregovarački timovi izvestili da su ostale „veoma velike praznine“ u približavanju stavova. Sporna su pravila u trgovini i mehanizmi arbitraže u slučaju trgovinskih sporova, takozvana – jednaka pravila igre, kao i pravo Evropljana na ribolov u britanskim vodama.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije potvrdilo je u subotu da su četiri ratna broda Kraljevske mornarice stavljena u stanje pripravnosti da čuvaju britanske vode od plovila iz EU, a ta vest je izazvala negodovanje u krugovima starijih konzervativaca i opozicionih laburista, koji su najavili da bi glasali u parlamentu za dogovor o Brexitu, ako ga bude.   

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...