Kupce brinu autonomija vožnje, nedostatak infrastrukture i cene

Prodaja električnih automobila na svetskom nivou manja od pet odsto

AutomobiliHi-techLifestyleSvetVesti

17.1.2022 19:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Prodaja električnih automobila na svetskom nivou manja od pet odsto Prodaja električnih automobila na svetskom nivou manja od pet odsto
Proizvođači električnih vozila (EV) poslednjih godina se visoko vrednuju na tržištu. Ta pojava je privukla mnoge nove kompanije da učestvuju u industriji, a istovremeno... Prodaja električnih automobila na svetskom nivou manja od pet odsto

Proizvođači električnih vozila (EV) poslednjih godina se visoko vrednuju na tržištu. Ta pojava je privukla mnoge nove kompanije da učestvuju u industriji, a istovremeno su i mnoge vlade predložile poboljšanja infrastrukture, koja uključuju i priključke za punjenje električnih vozila, u skladu sa klimatski neutralnim ciljevima. Upravo zbog toga, očekuje se da će električna vozila uskoro biti široko prihvaćena.

Iako ovo tržište beleži rast, globalna prodaja električnih vozila ostaje manja od pet odsto, navodi Međunarodna agencija za energiju (IEA). Iako je interesovanje javnosti za održivije vidove transporta veliko, visoka cena čini ova vozila nedostupna za većinu kupaca. Mnogi potrošači oklevaju da pređu na EV i zbog nedostatka dostupnih priključaka za punjenje, piše Capital.com.

Poslednjih godina došlo je do eksponencijalnog rasta vrednosti proizvođača električnih vozila kao što su Tesla, Rivian i Lucid Motors. Ovo su tri kompanije čija električna vozila trenutno imaju najveću cenu. Na osnovu javno dostupnih cena akcija, ove tri automobilske kompanije su 2021. godine imale dodatnih 255 milijardi dolara kombinovane tržišne kapitalizacije.

Proizvođači tradicionalnih automobila i druge elektronske kompanije pokušavaju da postanu deo industrije, pa je tako iz kompanije Ford nedavno najavljeno pokretanje projekta vrednog 22 milijarde dolara, kojim će do 2025. godine na tržište izaći električne verzije najpoznatijih proizvoda automobilskog giganta. Iz kompanije Sony takođe je saopšteno da će se priključiti ovom unosnom industrijskom sektoru.

Prema podacima sa sajta Barrons.com, ukupno tržište električnih vozila trenutno se procenjuje na 1,52 biliona dolara, što je više od vrednosti proizvođača tradicionalnih automobila, od 1,47 biliona dolara. Očekuje se da će ukupna godišnja stopa rasta u vrednovanju biti 33,6 odsto do 2027. godine, navodi agencija za istraživanje tržišta Meticulous Research.

Uprkos značajnom rastu profita u ovoj industriji, IEA je izvestila da je globalna prodaja električnih automobila dostigla tri miliona, što je 4,6 odsto ukupne globalne prodaje automobila tokom 2021.

Treba uzeti u obzir da postoji veliko tržište u kome proizvođači EV još uvek nemaju udela.

Kompanija Deloitte identifikovala je tri razloga zbog kojih potrošači izbegavaju kupovinu električnih vozila:

  • Autonomija vožnje – mnogi se pretpostavljaju da baterija EV ne može da izdrži duža putovanja
  • Nedostatak infrastrukture – još uvek ne postoji dovoljno punjača za EV
  • Cena je mnogima još uvek nepristupačna

Međutim, u toku 2020. godine broj registrovanih EV porastao je 41 odsto, uprkos padu globalne prodaje automobila od 16 odsto, navodi IEA. Rast se nastavio i u toku 2021, a sajt Power Technology prenosi da je prodaja EV porasla 160 odsto.

Najveći rast prodaje je zabeležen u Evropi, koja je dostigavši 44 odsto, prestigla Kinu, najveće tržište električnih vozila na svetu.

  • Zorica S.

    18.1.2022 #1 Author

    Samo napred!!!!

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    18.1.2022 #2 Author

    nema krize dok se kupuju automobili

    Odgovori

  • IRINA

    18.1.2022 #3 Author

    Budućnost predstavljaju ta vozila ali i taj sektor je takođe pogođen zbog Kovida

    Odgovori

  • NINICA

    4.6.2022 #4 Author

    Nema krize dok se kupuju automobili!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...