ova obaveza moći će da se ispuni do 1. januara 2023. godine

Produženje roka za izmenu deklaracija prehrambenih proizvoda štedi milione evra

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

22.2.2022 14:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Produženje roka za izmenu deklaracija prehrambenih proizvoda štedi milione evra Produženje roka za izmenu deklaracija prehrambenih proizvoda štedi milione evra
Proizvođači prehrambenih proizvoda imaće za 10 meseci duži rok za izmenu deklaracije proizvoda, pa će tu obavezu umesto do 1. marta, moći da ispune... Produženje roka za izmenu deklaracija prehrambenih proizvoda štedi milione evra

Proizvođači prehrambenih proizvoda imaće za 10 meseci duži rok za izmenu deklaracije proizvoda, pa će tu obavezu umesto do 1. marta, moći da ispune do 1. januara 2023. godine, saopštila je u utorak Privredna komora Srbije na čiju inicijativu je produžen taj rok.

Odlaganje početka primene novog propisa omogućiće proizvođačima da prilagode poslovne procese, kao i da iskoriste postojeću ambalažu i time, kako je ocenila PKS, uštede milione evra.

Na zahtev proizvođača iz sektora prehrambene industrije, PKS je uputila inicijativu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za odlaganje primene propisa koji reguliše deklarisanje, označavanje i reklamiranje hrane.

Prema poslednjim izmenama i dopunama Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, obaveza proizvođača je da postojeće deklaracije izmene i prilagode novim odredbama koje se odnose na navođenje zemlje porekla ili zemlje i mesta porekla glavnog sastojka.

Direktorka operacija u Fabrici dečje hrane u Dobanovcima, Milena Cvetković, rekla je da su zahvaljujući odlaganju primene obaveze o deklarisanju samo u toj kompaniji sprečeni gubici od oko stotinu hiljada evra, kao i ogromni troškovi za čitavu prehrambenu industriju.

„Nismo mogli tako brzo da se prilagodimo i iskoristimo svu postojeću količinu ambalaže, što je glavni problem većine proizvođača, udružili smo se i zahvaljujući efikasnom delovanju PKS uspeli da ostvarimo duži rok za primenu propisa“, kazala je Cvetković.

Pandemija je nametnula dodatno otežane uslove, pa su u skladu sa različitostima industrija, načina proizvodnje i samih proizvoda, proizvođači bili u obavezi da od dobavljača naručuju velike minimalne količine pakovanja, što je dodatno otežalo operativno prilagođavanje novim propisima.

„Proaktivnost PKS bila je izuzetna, veoma smo zahvalni na angažovanju da se odgodi rok obaveze deklarisanja proizvoda, jer smo zbog pandemije imali poteškoća u pristupačnosti i nabavci, kao i planiranju korišćenja ambalaža u predviđenim rokovima“, rekla je direktorka razvoja u kompaniji Frikom Milica Živanović.

Kako je dodala, bilo je ugroženo 3,5 miliona komada ambalažnog materijala, što bi predstavljalo veliki gubitak za kompaniju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...