PROGRAM PROMOCIJE PREDUZETNIŠTVA I SAMOZAPOŠLJAVANJA Šta je i kako urađeno do sada?

BiznisBolji posaoPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

31.12.2020 11:38 Autor: Julijana Vincan 0

PROGRAM PROMOCIJE PREDUZETNIŠTVA I SAMOZAPOŠLJAVANJA Šta je i kako urađeno do sada? PROGRAM PROMOCIJE PREDUZETNIŠTVA I SAMOZAPOŠLJAVANJA Šta je i kako urađeno do sada?
Program promocije preduzetništva i samozapošlјavanja, koji je usvojila Vlada Republike Srbije, predstavlja sveobuhvatnu podršku i snažan razvojni podsticaj privredi Srbije, ističu u Privrednoj komori... PROGRAM PROMOCIJE PREDUZETNIŠTVA I SAMOZAPOŠLJAVANJA Šta je i kako urađeno do sada?

Program promocije preduzetništva i samozapošlјavanja, koji je usvojila Vlada Republike Srbije, predstavlja sveobuhvatnu podršku i snažan razvojni podsticaj privredi Srbije, ističu u Privrednoj komori Srbije za Biznis.rs.

„Ovaj program obuhvata sve ključne aspekte podrške neophodne za uspeh startap projekata – petodnevnu obuku za izradu poslovno-investicionog plana, povoljne bankarske kredite kod komercijalnih banaka, partnera u projektu, garanciju za kredite banaka partnera, bespovratna sredstva (grant) korisnicima koji uspešno otplate kredit u iznosu do 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru Programa (maksimalan iznos bespovratnih sredstava 360.000 dinara) i mentorsko vođenje i savetovanje“, objasnili su nam iz PKS.

O prvim koracima za početnike u poslovanju nešto više možete da pročitate na ovom linku.

Privredna komora Srbije
Foto: PKS 2019

Dodaju da će se povoljni bankarski krediti u maksimalnom iznosu do 3,6 miliona dinara dodeljivati za finansiranje investicija (nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora) kao i za obrtna sredstva, uz povoljne uslove otplate i pogodnosti u vidu niže kamatne stope koja je fiksna u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto na godišnjem nivou.

„Dodatna pogodnost za korisnike kredita je ta da kolateral može biti samo predmet finansiranja, kao i da su maksimalni troškovi i naknade koje banka naplaćuje korisniku kredita do jedan procenat jednokratno“, navode naši sagovornici.

Kreativci i ideje
Foto: Freepik

Koji su sve mogući izvori finansiranja startapova u Srbiji saznajte klikom na ovaj link.

Kako kažu, cilj ovog programa podrške, u kojem kao partnerske banke učestvuju Raiffeisen Banka, UniCredit Banka i Banka Poštanska štedionica, jeste da doprinese stvaranju stimulativnog ambijenta za početnike u poslovanju, unapređenju uslova poslovanja u sektoru MMSP i preduzetništva i otvaranju novih malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji, u skladu sa strategijom Vlade Republike Srbije.

Kako se prijavljuje za Program?

Iz PKS pre svega savetuju sve zainteresovane da prvo detaljno pogledaju tekst Javnog poziva i upoznaju se sa svim uslovima i specifičnostima Programa. Nakon što utvrde da je ovo pravi program za početne faze njihovog poslovanja, kao i da ispunjavaju sve uslove za učešće, sama procedura za prijavu je, kako ističu, vrlo jednostavna.

„Za učešće u Programu mogu se prijaviti već postojeći privredni subjekti koji posluju manje od 24 meseca, ali i fizička lica koja planiraju da otpočnu sopstveno poslovanje. Kako bi se uspešno prijavili, potrebno je da popune Obrazac za prijavu (za privredne subjekte ili fizička lica) i da nam svojeručno potpisanu prijavu dostave na e-mail adresu programa startup@pks.rs“, naglasili su u PKS.

Privredna komora Srbije
Foto: PKS

Ukoliko je dostavljena prijava u skladu sa propozicijama Programa, polaznici se pozivaju na petodnevnu obuku za izradu poslovno – investicionog plana, koja se realizuje u njima najbližoj Regionalnoj privrednoj komori.

„Obuku sprovode sertifikovani treneri Privredne komore Srbije sa kojima polaznici temeljno rade na izradi poslovno – investicionog plana, a koji su i nakon realizacije obuke polaznicima dostupni za dodatne savete. Nakon uspešno završene obuke i dobijenog sertifikata, polaznici podnose zahtev za sredstva u jednoj od tri partnerske banke, u filijali po svom izboru. Ukoliko im sredstva budu odobrena, početnici dobijaju godinu dana stručne, besplatne savetodavne pomoći kroz mentoring program koji sprovodi Privredna komora Srbije, a koji je sastavni deo Programa“, napominju u PKS.

Od ideje za pokretanje startapa dolazi se do registracije u Agenciji za privredne registre, pročitajte u ovom tekstu.

Preduzetnici
Foto: Unsplash

Statistički podaci o odobrenim kreditima

U prvom krugu realizacije programa odobreno je 66 kredita sa ukupnim iznosom većim od 137 miliona dinara.

Regioni sa najviše odobrenih kredita su Vojvodina sa 22 kredita (33,33 odsto), Beogradski region sa 19 (28,79 procenata), Šumadija i Zapadna Srbija sa 16 (24,24 odsto) i Južna i Istočna Srbija sa devet kredita (13,64 procenata).

Među odobrenim kreditima najzastupljenije delatnosti bile su drumski prevoz tereta i delatosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata sa po četiri odobrena kredita. Zatim slede računarsko programiranje i konsultanske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem sa po tri kredita.

Po dva odobrena kredita imale su sledeće delatnosti: Ostala prerada i konzervisanje voća i povrća, proizvodnja ostalog nameštaja, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, bojenje i zastakljivanje, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, delatnost reklamnih agencija i delatnost nege i održavanja tela.

Muškarci i žene u čekaonici
Foto: Shutterstock

Od ukupno odobrenih kredita, ukupan broj korisnika muškaraca je 41, a žena 25, dok, kada je u pitanju uzrast početnika, najviše ih je u kategoriji od 36 do 40 godina (17), zatim od 41 do 54 godina (13) i od 31 do 35 godina (12). Slede oni uzrasta od 20 do 25 godina kojih ima devet i od 26 do 30 godina kojih je sedam. Više od 50 godina imaju četiri učesnika, a ispod 20 godina samo jedan.

Program sprovodi Kancelarija za upravlјanje javnim ulaganjima u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije i uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KFW). Privrednoj komori Srbije, partneru u implementaciji Programa, poverena je realizacija stručno-edukativnih obuka i mentorsko vođenje i savetovanje aplikanata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...