Čak 80 odsto ovog voća završavalo je u Rusiji

Proizvođači jabuka u Vojvodini preoravaju plantaže

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

24.3.2022 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Proizvođači jabuka u Vojvodini preoravaju plantaže Proizvođači jabuka u Vojvodini preoravaju plantaže
Iz Čačka put Rusije poslednjih godina plasirana je najveća količina voća sa ovog područja. Čak 80 odsto jabuke završavalo je na tržištu Ruske Federacije.... Proizvođači jabuka u Vojvodini preoravaju plantaže

Iz Čačka put Rusije poslednjih godina plasirana je najveća količina voća sa ovog područja. Čak 80 odsto jabuke završavalo je na tržištu Ruske Federacije. Izvoz još uvek nije stao, ali zbog rata u Ukrajini sada ide daljim putem, preko Poljske, što naše voće čini manje konkurentnim.

Najveći problem će imati mali proizvođači jabuka koji nisu udruženi i koji nemaju hladnjače. Pad rublje će, takođe, negativno uticati na cene. Ako se u skorije vreme ne završi sukob, sigurno će biti negativnih posledica i gubitaka koje će osetiti domaći izvoznici jabuka. Srpske jabuke u ovom trenutku stižu u Rusiju preko Poljske, piše N1.

“Srpski proizvođači su sa više od 80 procenata upućeni na tržište Rusije. Tako da sve ovo što se dešava, odnosno zaobilazni putevi koji poskupljuju, dovode do problema. Poljacima nije u interesu da dozvoljavaju transport i vidimo da svi uvode sankcije za Rusiju, i sve se to usložnjava. Poprilično komplikovana i nezvesna situacija”, objašnjava dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

Prema rečima Leposavića, pojedine plantaže jabuka u Vojvodini su već počeli da se preoravaju, i spremaju za zasade drugog voća.

“Pojedine strane kompanije koje su imale daleko bolji pregled stanja, i uglavnom su bile pozicionirane na prostoru Vojvodine, značajno krče svoje plantaže jabuka. To je sumorna slika. Kada vidite voćnjake u punom rodnom kapacitetu, od kojih očekujete maksimalni prinos i pokrivene protivgradnom mrežom, kako počinju da se raskrčuju”, kaže Leposavić.

Prošle godine izvoz jabuke iz Srbije u Rusiju iznosio je oko 106 miliona dolara, što je pad oko deset odsto u odnosu na 2020. godinu. Dalji pad izvoza znači da će domaći proizvođači morati da traže druga tržišta ili da odustanu od proizvodnje jabuka.

“Mislim da će ovaj problem koji je sada kulminirao, a inače traje poslednje tri godine, sigurno prvo osetiti manji proizvođači. Znači, preći će na neke druge voćne vrste, ako žele da dalje nastave posao sa tim. Mislim da u proizvodnji jabuka, mali proizvođači više nemaju nikakve šanse”, izjavio je za N1 jedan od proizvođača jabuka iz Čačka, Predrag Radovanović.

Kada su prekinute međunarodne finansijske transakcije sa Rusijom postalo je teško za naša preduzeća da rade. Čak ne smeju da rade ni preko trećih zemalja. Pokušaj kršenja i izvoz preko drugih zemalja moglo bi skupo da košta voćare i privrednike iz Srbije.

  • Ika

    24.3.2022 #1 Author

    Snalazljivi su nasi poljoprivrednici

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    24.3.2022 #3 Author

    treba domaće proizvode plasirati na domaće tržište mnogo kvalitetnije nego da uvozimo voće veštački uzgajano

    Odgovori

  • TATJANA

    24.3.2022 #4 Author

    Ovo je stvarno strasno

    Odgovori

  • STEFAN

    24.3.2022 #5 Author

    Ovo se i ocekivalo u citavoj situaciji

    Odgovori

  • Lelica

    24.3.2022 #6 Author

    Mi ne volimo nase domace,nego uvozimo tudje.

    Odgovori

  • VERA

    24.3.2022 #8 Author

    To je rizik za svaku proizvodnju, stocarima je isto tesko da opstanu, nije sada smak sveta, snacice se oni, jabuke se svuda traze.

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #9 Author

    Rusiji jabuke trebaju pa trebaju tako da… Biće to još jedna uspešna saradnja.

    Odgovori

  • VANJA

    27.3.2022 #10 Author

    To smo mogli i da ocekujemo!

    Odgovori

    • DIXI

      2.10.2022 #11 Author

      Nista drugo nismo mogli ocekivati

      Odgovori

  • GOCA BG

    27.3.2022 #12 Author

    Mi jedemo uvozne,a nase idu van granice…

    Odgovori

  • FRUIT04

    27.3.2022 #13 Author

    A zasto skole I vrtici nisu od kupili neki deo izvoza. U skoli za uzinu uglavnom peciva dobijaju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...