Vrednost akcija kompanije s juga Australije porasle za 38,7 odsto

Propala ponuda kompanije BHP da otkupi OZ Minerals

BiznisPoslovanjeSvetVesti

8.8.2022 17:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Propala ponuda kompanije BHP da otkupi OZ Minerals Propala ponuda kompanije BHP da otkupi OZ Minerals
Kompanija BHP ponudila je 8,4 milijarde australijskih dolara (5,8 milijardi američkih dolara) za otkup kompanije OZ Minerals sa ciljem da poveća izloženost u sektoru... Propala ponuda kompanije BHP da otkupi OZ Minerals

Kompanija BHP ponudila je 8,4 milijarde australijskih dolara (5,8 milijardi američkih dolara) za otkup kompanije OZ Minerals sa ciljem da poveća izloženost u sektoru bakra i nikla, ali je konkurentska kompanija odbila ponudu.

Iz rudarske kompanije OZ Minerals saopšteno je da ponuda za otkup od 25 australijskih dolara po akciji “značajno potcenjuje” izglede kompanije uprkos tome što je premija na vrednost njenih akcija porasla do 32 odsto na zatvaranju trgovanja krajem prošle nedelje, piše Financial Times.

Generalni direktor kompanije BHP Majk Henri (Mike Henry) odgovorio je da je ova bila primamljiva za OZ, uzimajući u obzir sve lošije spoljno okruženje za metale i teškoće u vezi sa finansiranjem u industriji.

“Razočarani smo jer Upravni odbor kompanije OZ nije voljan da odgovori na našu primamljivu ponudu ili posveti više pažnje našem predlogu”, navodi on.

Kompanija OZ je snizila svoje poslovne prognoze u junu, čime su njene akcije pale sa nivoa od 25 australijskih dolara, koliko je nudio BHP, na 16 australijskih dolara.

BHP, najveća rudarska kompanija u Australiji, reorganizovala je svoje poslovanje sa namerom da ga usmeri ka rudama kao što je nikl, za kojima je visoka potražnja zbog proizvodnje baterija za električne automobile. U tom procesu, kompanija je odustala od iskopavanja uglja, nafte i prirodnog gasa.

Vrednost akcija kompanije OZ Minerals porasla je 38,7 odsto na jutarnjem trgovanju, pa je njihova cena trenutno 26,25 australijskih dolara.

  • kaćica

    8.8.2022 #1 Author

    Steta zaista,bilo bi dosta radnih mesta.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    9.8.2022 #2 Author

    Rast vrednosti akcija najbolje govori o trenutnom značaju i vrednosti firme.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...