Stotinu radnika ostaje bez posla

Kompanija Bumech S.A. raskinula ugovor sa firmom Uniprom metali

BiznisPoslovanjeRegionVesti

23.5.2022 10:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kompanija Bumech S.A. raskinula ugovor sa firmom Uniprom metali Kompanija Bumech S.A. raskinula ugovor sa firmom Uniprom metali
Poljska kompanija Bumech S.A. raskinula je ugovor sa firmom Uniprom metali, sa kojom je 2016. godine potpisala ugovor o saradnji i organizovanju proizvodnje na... Kompanija Bumech S.A. raskinula ugovor sa firmom Uniprom metali

Poljska kompanija Bumech S.A. raskinula je ugovor sa firmom Uniprom metali, sa kojom je 2016. godine potpisala ugovor o saradnji i organizovanju proizvodnje na rudokopima.

Iz poljske kompanije je saopšteno da će podneti krivičnu prijavu jer su im, kako navode, blokirane mašine, te da je ugovor raskinut 11. maja, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Prethodno je, kako su naveli, kompanija Uniprom metali 28. marta jednostrano raskinula ugovor sa njima, o korišćenju prostorija na rudokopu Seoca.

Istakli su da su doneli konačnu odluku da odustaje od kupovine rudnika, što praktično znači da će gotovo stotinu radnika ostati bez posla.

”Kompanija Uniprom metali nije ispoštovala ugovor u delu redovnog izmirivanja finansijskih obaveza, a deo ugovora potpisanog sa nama je nepravilno ustupila drugom podizvođaču bez naše saglasnosti”, kazao je izvršni direktor kompanije Bumech Crna Gora Marćin Bašinski.

Iz firme Veselina Pejovića kazali su Vijestima da su uvek štitili interese države, a da su neizmirene obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi dovoljni razlozi zašto više ne mogu sarađivati sa poljskom kompanijom.

”Matična kompanija Bumech S.A. iz Poljske iskazala je interesovanje sredinom prošle godine za kupovinu rudnika crvenog boksita. Potpisan je predugovor i definisane obaveze strana koje je trebalo da se ispune do 20. decembra prošle godine, nakon čega bi se potpisao ugovor o kupovini rudnika. Mi smo do tog roka ispunili sve dogovorene obaveze”, navodi se u odgovoru Vijestima iz kompanije Uniprom metali.

Kako su dodali, poslednjeg dana za potpisivanje ugovora, 20. decembra, Uniprom metali dobijaju obaveštenje od Bumech S.A. da isti odustaju od kupovine rudnika.

Bašinski, međutim navodi da su 13. maja hteli da otpočnu sa premeštanjem svoje opreme, mašina i dokumentacije na iznajmljeni plac i kancelarije u Nikšiću, ali da ih je u tome sprečilo obezbeđenje koje je angažovala kompanija Uniprom metali, zbog čega su sudu podneli zahtev da im omoguće korišćenje mašina, a da će sutra podneti i krivičnu prijavu.

Tvrdi da je vrednost mašina i opreme, koje se nalaze na rudokopu Seoca, blizu tri miliona evra, kao i da su na prostoru železare iznajmili halu i kancelariju.

„Kompanija Uniprom metali nije pokazala volju za mirno rešavanje nastalog spora i predala je, po nama, neopravdan predlog za obezbeđenje dokaza u nikšićkom sudu, na koji je kompanija Bumech Crna Gora odgovorila”, kazao je Bašinski.

Iz firme Uniprom metali su istakli da je Bumech Crna Gora u januaru smanjila proizvodnju u rudniku Biočki stan za više od 60 odsto, a u februaru prekinula proizvodnju, nakon što im je račun blokirala Poreska uprava.

”Dva puta smo dobijali dopis da će nastaviti sa radovima, ali to nisu ispoštovali, da bi nas početkom maja ove godine obavestili da prekidaju ugovor o daljem izvođenju radova na rudniku. Pokušali su 13. maja da povezu opremu sa rudnika, o čemu nas nisu obavestili, kako bi pobegli, a ostavili dugovanja, u čemu smo ih sprečili prijavom Osnovnom sudu u Nikšiću. Istog dana im je rudarska inspekcija rešenjem zabranila radove u rudniku zbog nepoštovanja zakonske regulative Crne Gore“, rekli su iz Uniprom metali.

UNIPROM – METALI

NOVAKA RAMOVA 17, NIKŠIĆ , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
18.610.130,00 (2021)
Broj zaposlenih:
35 (2021)

Inspekcijski organi Crne Gore su više puta imali primedbe na rad Bumech Crna Gora o čemu, kako tvrde u Uniprom metali, postoje zapisnici.

Bašinski tvrdi da kompanija, uprkos nastalim problemima ima nameru da izmiri sve uredno prijavljene obaveze.

Naveo je da se radnicima duguje jedna zarada, kao i da porezi i doprinosi nisu uplaćivani od oktobra prošle godine.

Bumech Crna Gora, kako tvrde njeni predstavnici, zbog neprihvatljivog postupanja naručioca i jedinog kupca Uniprom metali, nije dalje u mogućnosti da izvodi radove na teritoriji Crne Gore.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...