okupilo se više od 120 učesnika

Prvi srpsko-francuski forum za inovacije: Uspon Srbije kao preduzetničke zemlje

InovacijePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

16.4.2022 09:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Prvi srpsko-francuski forum za inovacije: Uspon Srbije kao preduzetničke zemlje Prvi srpsko-francuski forum za inovacije: Uspon Srbije kao preduzetničke zemlje
Prvi srpsko-francuski forum za inovacije u organizaciji ambasade Francuske u Srbiji i Fondacije Tempus okupio je u petak u Muzeju nauke i tehnike više... Prvi srpsko-francuski forum za inovacije: Uspon Srbije kao preduzetničke zemlje

Prvi srpsko-francuski forum za inovacije u organizaciji ambasade Francuske u Srbiji i Fondacije Tempus okupio je u petak u Muzeju nauke i tehnike više od 120 učesnika – dekane i prodekane fakulteta, direktore istraživačkih instituta i univerziteta, javnih organizacija, preduzetnike i istraživače.

Na otvaranju događaja, ambasador Pjer Košar (Pierre Cochard) naglasio je značaj evropske i bilateralne naučne saradnje i sredstava koje Francuska ulaže za podršku ovoj saradnji, uključujući program „Pavle Savić“ i finansiranje studijskih boravaka „IT makes S(ci)ENSE!“, prenosi eKapija.

Šef Delegacije Evropske unije, Emanuele Žiofre (Emmanuel Joffre), osvrnuo se na ove reči u svom govoru i izjavio da je „ulaganje u istraživanje ulaganje u dobrobit građana“. Stoga, Evropska unija podržava Inovacioni fond i Fond za nauku, i nastavlja da promoviše naučnu razmenu preko HorizonEurope, Erazmus+ i COST.

Potpredsednik Vlade Branko Ružić pozdravio je održavanje ovog foruma i istakao uspon Srbije kao preduzetničke zemlje, posebno otvaranjem naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku.

Pobednicama hakatona, koji je 12. aprila u Muzeju nauke i tehnologije organizovala ambasada u saradnji sa udruženjem AFA, su uručene nagrade. Na predlozima rešenja vezanim za potencijal veštačke inteligencije u zaštiti životne sredine u poljoprivrednom i industrijskom sektoru radilo je 14 sjajnih mladih studentkinja i srednjoškolki iz beogradske Matematičke gimnazije i sa fakulteta FEFA i ETF.

Tri okrugla stola, koje je moderirala Jelisaveta Lazarević (AFA, FEFA) i koja su bila fokusirana na sektore poljoprivrede i digitalne industrije, okupila su vodeće srpske i francuske stručnjake koji na različite načine doprinose naučnoj saradnji i transferu inovacija na tržište. Ovaj pristup „od laboratorije do tržišta“ za koji se zalažu panelisti zahteva podršku inovatorima, posebno iz javnih fondova, i to od samih njihovih preduzetničkih početaka.

Treća sesija ciklusa „Study in France, Work in Serbia“ posvećena studentima, okupila je predstavnike srpske digitalne industrije (Dragan Stokić, Atos i Nataša Škrbić, Inicijativa „Digitalna Srbija“) kao i Stefan Roa (francuska Škola inženjera IMT Atlantik) koji su promovisali mogućnosti studiranja u Francuskoj i zapošljavanja u Srbiji u ovom sektoru, logikom cirkularne migracije.

Stanislas Pjere (direktor Francuskog instituta u Srbiji) i Marija Filipović-Ožegović (direktorka Tepus fondacije) potpisali su sporazum o saradnji između Francuskog instituta u Srbiji i Fondacije Tempus u cilju jačanja njihovih akcija na promovisanju mobilnosti i višejezičnosti u školama i na univerzitetima.

Drugo izdanje foruma, predviđeno za proleće 2023. godine, biće fokusirano na kvantnu informatiku i mogućnosti francusko-srpske saradnje u sektoru tehnologije u zdravstvu i biotehnologije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...