Ratari čuvaju zalihe, očekuju novi rast cena

Pšenica najskuplja u poslednjih 13 godina

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

15.11.2021 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pšenica najskuplja u poslednjih 13 godina Pšenica najskuplja u poslednjih 13 godina
Na evropskim berzama pšenica ima najvišu cenu od 2008. godine. Stanje na svetskom tržištu odražava se i na prodaju pšenice u Srbiji. Od oktobra... Pšenica najskuplja u poslednjih 13 godina

Na evropskim berzama pšenica ima najvišu cenu od 2008. godine. Stanje na svetskom tržištu odražava se i na prodaju pšenice u Srbiji. Od oktobra prošle godine cena je viša za 36 odsto. Ponuda je ovih dana ograničena, pšenica se čuva, jer se očekuje novi rast cene.

Poljoprivrednik iz Žitišta, Joca Katić, imao je 20 jutara pšenice. Rod je smestio kod skladištara i prati situaciju na tržištu.

„Za razliku od prošlih godine, ove godine sam takoreći ostavio 90 procenata moje proizvodnje. Jer ova cena koja je sad prisutna sve nas je na neki način iznenadila i prosto navela da probamo da što veću količinu pšenice ostavimo za neko vreme koje dolazi“, ističe Katić za RTS.

Nova pšenica je već nikla, procena je da će je biti 630.000 hektara, 30.000 više nego lane, a razlog je visoka cena. Setva je skuplja od prethodne, jer je dvostruko viša cena mineralnog đubriva, koje je osnov za dobar rod.

„Ako sad nisi uložio, a ne rodi ti za iduću godinu, a ostane recimo pšenica na tih 30 dinara, onda opet imaš problem, nemaš količinu, džabe cena“, izjavio je za RTS poljoprivrednik iz Kovina, Žarko Milanov.

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu trenutna cena pšenice je 31 dinar za kilogram bez PDV-a. Nedavno potpisani ugovori potvrđuju da će i narednih meseci biti tražena roba.

„Mi smo zaključili ugovor na nivou cena od 32 dinara i 10 para na paritetu CPC, odnosno franko kupac za isporuku od 15. januara do 31. januara 2022. godine“, naglasila je za RTS Verica Popov iz Produktne berze Novi Sad.

Sa prelaznim zalihama Srbija ove godine ima oko 3,5 miliona tona pšenice, od kojih je polovina dovoljna za domaće potrebe, dok ostalo može u izvoz.

  • Anna

    15.11.2021 #1 Author

    Samo da ne dođemo u situaciju da moramo da uvozimo pšenicu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...