Gradiće se novi stambeni kompleksi na 350.000 m2, vrtić, škola…

Rakovica dobija novi stambeni kompleks na mestu bivšeg IMR-a

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

16.5.2023 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rakovica dobija novi stambeni kompleks na mestu bivšeg IMR-a Rakovica dobija novi stambeni kompleks na mestu bivšeg IMR-a
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na rani javni uvid plan detaljne regulacije područja između ulica Patrijarha Dimitrija, Miška Kranjca,... Rakovica dobija novi stambeni kompleks na mestu bivšeg IMR-a

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na rani javni uvid plan detaljne regulacije područja između ulica Patrijarha Dimitrija, Miška Kranjca, Borske i naselja Miljakovac.

Najveći deo površine plana približne površine 36,3 hektara (ha) zauzima privredni kompleks nekadašnje fabrike Industrija motora Rakovica (IMR), koju je 2019. godine iz stečaja kupio konzorcijum firmi Institut za izgradnju grada i akcionarsko društvo Hempro iz Beograda za 1,1 milijardu dinara, prenosi eKapija.

U planu je da se tu izgrade novi stambeni kompleksi na 350.000 metara kvadratnih (m2), čime će se površine za stanovanje gotovo utrostručiti sa 180.000 m2 na 530.000 m2.

Kako se navodi u planu, jedan od glavnih zadataka je formiranje opštinskog centra, koji će pored postojeće ponude javnih sadržaja, dobiti nove, komplementarne sadržaje i rekreativne i zelene površine, koji bi doprineli formiranju centra. Drugi zadatak se odnosi na transformaciju zapuštenih prostora i stihijski građenih blokova.

Planirana je sanacija neplanski građenih stambenih blokova, dok se postojeća organizovana naselja za višeporodično stanovanje zadržavaju, i u njima neće biti dozvoljena nova izgradnja.

Površine za privredne delatnosti će se sa 150.000 m2 svesti na nulu. Biće izgrađeno dodatnih 40.000 m2 objekata javnih službi. U planu je gradnja predškolske ustanove za 270 dece i osnovne škole za 960 učenika, sa sportskim terenima, zelenim površinama i školskim vrtom.

Broj stanovnika skočiće sa 4.374 na 13.300. Planirane su i zone komercijalnih i pratećih komercijalnih sadržaja, sadržaja u zoni niske spratnosti.

U planu je da manji deo Manastirske (Miljakovačke) šume, koja je deo Unutrašnjeg prstena sistema zelenih površina, u okviru gazdinske jedinice „Košutnjak“, bude javno šumsko zemljište, u kome nije dozvoljena nikakva izgradnja.

Planiraju se i javne zelene površine, kao zaštitni zeleni pojas, park, zeleni koridor i zelene površine u otvorenim stambenim blokovima sa parkovskim mobilijarom i rekreativnim i dečjim igralištima.

Građevinski radnici
Foto: Unsplash.com

Kada je reč o saobraćaju, ulica Patrijarha Dimitrija ostaje u rangu magistrale, dok saobraćajni pravac kog čine ulice Pilota Mihaila Petrovića – Miška Kranjca – Borska gubi rang magistrale i postaje ulica prvog reda.

Vareška ulica, od Ulice Patrijarha Dimitrija do raskrsnice sa ulicom Nova 1, dobija rang magistrale, dok u ostalom delu ostaje ulica drugog reda.

U dokumentu se navodi da bi najadekvatniji pristup transofrmisanom kompleksu bivše fabrike Industrije motora Rakovica bio sa ulice Patrijarha Dimitrija.

Toplovodna infrastruktura će se predvideti duž svih saobraćajnica (Vareške, Borske i Ulice patrijarha Dimitrija), kao i pristupna telekomunikaciona mreža za objekte.

Potreba za većom količinom električne energije postojećih i planiranih potrošača rešiće se rekonstrukcijom i izgradnjom novih trafo stanica. Postojeća mreža će se po potrebi rekonstruisati zbog povećanja potrošnje.

Kada je u pitanju vodosnabdevanje, planira se zamena i izmeštanje postojećih cevovoda nestandardnih dimenzija i onih koji su dotrajali.

Takođe, za ovo područje radiće se separacioni sistem kanalisanja. Planiraju se trase cevovoda atmosferske i fekalne kanalizacije u regulaciji saobraćajnica.

Za Topčidersku reku takođe je u planu novo rešenje. Na već regulisanoj Topčiderskoj reci na ulazu i izlazu iz kompleksa nekadašnje fabrike, ispod objekta izvršeno je zatvaranje proticajnog profila u obliku kolektora i postavljanje betonske ploče, da bi se povezao dvorišni prostor fabrike.

Ovim planom predlaže se ukidanje kolektorkog dela Topčiderske reke i predlaže se otvoreno korito usvojenog poprečnog preseka, kao i na prethodnim slobodnim deonicama.

Rani javni uvid plana detaljne regulacije koji je izradio Urbanistički centar Beograd, traje do 30. maja.

 • MAJA

  17.5.2023 #1 Author

  Leopo zvuci, sigurno će biti najmodernije uradjen

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.