vrednost radova 40 miliona evra

Raspisan tender za izgradnju tunela na deonici Stalać-Dunis

SrbijaVesti

31.7.2021 11:07 Autor: Miljan Paunović 0

Raspisan tender za izgradnju tunela na deonici Stalać-Dunis Raspisan tender za izgradnju tunela na deonici Stalać-Dunis
Infrastruktura železnice Srbije i Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisale su tender za radove na izgradnji tunela broj 4 na deonici Stalać-Đunis, na pruzi... Raspisan tender za izgradnju tunela na deonici Stalać-Dunis

Infrastruktura železnice Srbije i Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisale su tender za radove na izgradnji tunela broj 4 na deonici Stalać-Đunis, na pruzi Beograd-Niš, u opštini Ćićevac.

Obim radova uključuje izgradnju jednokanalnog dvokolosečnog tunela br. 4 dužine 3.275 metara, sa tri evakuaciona tunela i dva pristupna puta, kao i prethodnu izradu projektne dokumentacije, a ne podrazumeva nadgradnju koloseka, elektrifikaciju, signalizaciju i telekomunikacije, piše eKapija.

Procenjena vrednost posla koji će finansirati Evropska investiciona banka je 40 miliona evra bez PDV-a, a trajanje ugovora ograničeno je na 4,5 godine.

Rok za prijave je 28. septembar.

Početkom juna izdato je prethodno obaveštenje o raspisivanju tendera za gradnju pruge Stalać-Đunis.

Tada je rečeno da će tender biti objavljen 5. jula, te da će posao biti podeljen u dve partije, od kojih prva podrazumeva gradnju tunela broj 4, a druga rekonstrukciju i modernizaciju postojeće železničke pruge i izgradnju drugog koloseka na deonici Stalać – Dunis, uz izgradnju još četiri tunela kroz stalaćku klisuru.

Najava da je Evropska unija je spremna da podrži izgradnju železničke pruge između Beograda i Severne Makedonije, čiji je deo pruga Beograd-Niš, stigla je u aprilu ove godine, prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Briselu.

Kako je Vučić tada precizirao, razgovaralo se o pet varijanti, a Srbija je prihvatila varijantu 4, sa cenom gradnje od 1,7 milijardi evra do Niša, ali uz, kako je rekao, bar 600 miliona manje, jer će toliko dati EU.

On je kasnije najavio da gradnja pruge mogla počne već na proleće sledeće godine i naveo da će radovi biti završeni 2026. godine.

Početkom maja premijerka Ana Brnabić najavila je da će oko 56 odsto pruge Beograd-Niš biti za brzinu od 200 km na sat.

Prema ranijim najavama, neke deonice ove pruge zbog isplativosti će biti predviđene za brzinu od 160 km/h.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...