Novi sadržaj za avanturiste iz Valjeva i okoline

Raspisan tender za radove na izgradnji biciklističkog parka na Divčibarama

BiznisInvesticijeNovacSrbijaTurizamVesti

26.9.2022 09:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Raspisan tender za radove na izgradnji biciklističkog parka na Divčibarama Raspisan tender za radove na izgradnji biciklističkog parka na Divčibarama
Turistička organizacija Valjevo raspisala je tender za radove na izgradnji biciklističkog parka na Divčibarama. Projektom koji je izradio Studio UMMU iz Valjeva predviđa se... Raspisan tender za radove na izgradnji biciklističkog parka na Divčibarama

Turistička organizacija Valjevo raspisala je tender za radove na izgradnji biciklističkog parka na Divčibarama. Projektom koji je izradio Studio UMMU iz Valjeva predviđa se planinski biciklistički park na Crnom vrhu, koji ostavlja prostor za buduću nadogradnju.

Biciklistički planinski park sastojaće se od dva biciklistička spusta sa Crnog vrha i biciklističkog poligona za vežbe u podnožju. Naglašeno je da se prilikom izvođenja radova i trasiranja biciklističkih staza šuma neće seći, kao i da se putanje biciklističkih staza moraju prilagoditi postojećoj dinamici stabala, i tako napraviti simbiozu sporta i prirode, prenosi eKapija.

Takođe, projektom nije predviđena gradnja objekata, već se samo uređuje i prilagođava teren i postavljaju drveno-čelični mobilijari. Biciklističi spustovi sa vrha planine su, kako je navedeno, projektovani za sve koji žele da se oprobaju u avanturističkom planinskom biciklizmu.

Širina biciklističkih spustova je jedan metar, a na delovima gde se postavljaju mobilijari širina staze je i do 2,5 metara. Da bi se postigao maksimalni pad terena od 15 odsto biciklističkog spusta, staze su projektovane kao krivudave putanje koje se probijaju kroz postojeći teren i zaobilaze postojeća stabla drveća.

Ukupna dužina spustova iznosi šest kilometara (obe staze po tri km), a biciklistički poligon za vežbu biće površine oko 500 metara kvadratnih (m2).

Pre samog korišćenja biciklističkog poligona, korisnik može na info tablama da se upozna sa pravilima korišćenja biciklističkih spustova i upozorenjima da na sopstvenu odgovornost koristi biciklistički poligon, kao i svim potrebnim informacijama za bezbedno korišćenje.

U podnožju Crnog vrha, pored korita rečice Bela Kamenica, korisnici će moći da se oprobajui u svojim biciklističkim veštinama na poligonu za vežbu korisnika. Poligon se sastoji od uskih putanja koje se međusobno prepliću, i na kojima se nalaze drveni mobilijari (prepreke), koje vožnju biciklom čine dinamičnom i pripremaju učesnika za vožnju na spustovima kroz šumu. Unutar poligona nalaze se i odmorišta, koja su dizajnirana kako bi se korisnik zaštitio od vremenskih uslova i napravio pauzu.

Do početnog starta biciklističkih spustova stizaće se postojećom žičarom Crnog vrha, koja na svojim postojećim sedištima (svakom drugom) ima prihvat za nošenje bicikla. Na samom Crnom vrhu nalaziće se kružni startni poligon, koji je projektovan kao startna tačka oba biciklistička spusta.

Mobilijari su predviđeni za odlaganje bicikala. U planu je parking deblo sačinjeno od izbušenog debla u koji se postavljaju bicikli i biće postavljeno na dnu i na vrhu staze, odnosno startnom poligonu. Parking kačenje u vidu drvenih oblica postavlja se samo na dnu staze, i predviđeno je za čićenje bicikala.

Cilj projekta je, kako se napominje, da Divčibare postane centar za rekreaciju i centar za pripreme raznih sportskih društava, a takođe i razlog za ponovni dolazak turista na ovaj popularni planinski vrh na Maljenu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...