Opasan otpad uklanja se sa starih železničkih infrastrukturnih kapaciteta

Raspisan tender za zbrinjavanje 8.066 tona železničkih pragova

BiznisFirme u fokusuInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

31.3.2022 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Raspisan tender za zbrinjavanje 8.066 tona železničkih pragova Raspisan tender za zbrinjavanje 8.066 tona železničkih pragova
Infrastruktura železnice Srbije objavila je tender za zbrinjavanje otpadnih drvenih pragova koji imaju svojstvo opasnog otpada. Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, reč je... Raspisan tender za zbrinjavanje 8.066 tona železničkih pragova

Infrastruktura železnice Srbije objavila je tender za zbrinjavanje otpadnih drvenih pragova koji imaju svojstvo opasnog otpada.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, reč je o 8.066 tona pragova koji će biti povađeni sa starih pruga u Batajnici, Beški, Novom Sadu, Petrovaradinu, Beočinu, Senti, Crepaji, Šapcu i Mačvanskom Prnjavoru, prenosi eKapija. Tender je otvoren do 4. maja.

Demontaža oko 435 kilometara starih pruga

Kako je ranije saopšteno, u naredne dve godine Infrastruktura železnice Srbije će demontirati oko 435 kilometara starih pruga širom Srbije, a demontaža je počela u železničkoj stanici Senta, na pruzi Senta – Kanjiža.

„Reč je o prugama čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, a bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko, ni saobraćajno opravdanje“, pisalo je u saopštenju.

Posle sprovedenog postupka javne prodaje, to preduzeće je potpisalo ugovor sa kompanijom ZGOP iz Novog Sada o prodaji šina, skretnica, skretničkih delova i kolosečnog pribora, koji se budu dobili prilikom demontaže petnaest pruga u Srbiji kao sekundarnih sirovina.

Foto: Infrastruktura železnice Srbije

Dodaje se da će biti prikupljeno oko 25.000 tona sekundarnih sirovina čijom prodajom će Infrastruktura železnice Srbije zaraditi nešto više od 302 miliona dinara.

„Oko 350.000 otpadnih drvenih železničkih pragova, koji po poslednjoj klasifikaciji predstavljaju opasan otpad, biće ustupljeni na dalje raspolaganje kompaniji koja je taj posao dobila na tenderu Ministarstva za zaštitu životne sredine“, objašnjeno je iz Infrastrukture železnice Srbije.

Vrednost otpadnih drvenih železničkih pragova koji će na ovaj način biti uklonjeni, uglavnom sa teritorije Vojvodine, iznosi oko 6,8 miliona evra.

„Demontiranjem i uklanjanjem starih železničkih infrastrukturnih kapaciteta, koji odavno više nisu u upotrebi, Infrastruktura železnice Srbije oslobodiće i oko 590 hektara zemljišta u infrastrukturnom i pružnom pojasu, u 26 opština širom Srbije, koje će lokalne samouprave moći da koriste za najrazličitije namene i u skladu sa svojim potrebama“, objasnili su iz pomenutog preduzeća.

Infrastruktura železnice Srbije a.d.

Nemanjina 6, Beograd (Savski Venac), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
119.148.547,12 (2020)
Broj zaposlenih:
5.648 (2020)
  • VERA

    31.3.2022 #1 Author

    To treba pokupiti. Reciklirati koliko je moguce…

    Odgovori

  • Milovan94

    31.3.2022 #2 Author

    Što pre se treba osloboditi tog otpada u vidu reciklaže.

    Odgovori

  • GOCA BG

    31.3.2022 #3 Author

    Ma sve na reciklazu…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    1.4.2022 #4 Author

    Železnice Srbije se vraćaju u život!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...