Posledice ispuštanja vode iz japanske nuklearke u Pacifik

Rast akcija kineskih fabrika soli i hrane iz mora

BerzaSvetVesti

25.8.2023 14:27 Autor: Vladimir Jokanović 4

Rast akcija kineskih fabrika soli i hrane iz mora Rast akcija kineskih fabrika soli i hrane iz mora
Akcije kineskih kompanija za preradu morske hrane, kao i akcije velikih proizvođača kuhinjske soli porasle su u petak, nakon što je Japan počeo da... Rast akcija kineskih fabrika soli i hrane iz mora

Akcije kineskih kompanija za preradu morske hrane, kao i akcije velikih proizvođača kuhinjske soli porasle su u petak, nakon što je Japan počeo da ispušta vodu iz nuklearne elektrane Fukušima u Pacifički okean, što je izazvalo zabrinutost za bezbednost hrane.

Akcije kineske prehrambene kompanije Dahu Aquaculture porasle su za 10 odsto, što je maksimalan procenat dnevnog rasta dozvoljen pravilima tamošnje berze. Sličan porast vrednosti pomenute kompanije zabeležen je u sredu i u četvrtak, prenosi Financial Times.

Akcije kompanije Zhanjiang Guolian Aquatic Products kotirane u Šenženu porasle su za 9,4 odsto. Akcije kompanije China National Salt Industry Group ojačale su za 2,94 procenta, nakon što je njena matična kompanija, najveći svetski proizvođač soli, pozvala potrošače da ne kupuju panično.

Kina je u četvrtak zabranila uvoz morske hrane iz Japana. Peking je ocenio da je odluka Japana da ispušta radioaktivnu vodu u Pacifik „sebična i neodgovorna“. Osim Kine, protiv ispuštanja radiaktivne vode u okean bili su mnogi u Japanu, kao i u susednim zemljama.

Japan je počeo da ispumpava prečišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean, 12 godina posle velike nesreće, prenosi BBC na srpskom. Havarija u Fukušimi bila je najveća u svetu posle katastrofe u Černobilju u Ukrajini (tada SSSR) 1986. godine.

Japan je 2021. godine napravio plan za puštanje vode u okean, posle njenog filtriranja kojim je uklonjena većina, ali ne svi radioaktivni elementi. Posle dve godine procene regulatora Ujedinjenih nacija za atomsku energiju, plan je odobren.

  • MAXMAD

    27.8.2023 #1 Author

    Ovi ako navale i pesak će izvući iz mora.

    Odgovori

  • CIGI

    27.8.2023 #3 Author

    A mora ce biti sve manje, cuvajmo planetu, cuvajmo mora I okeane.

    Odgovori

  • Lija

    31.8.2023 #4 Author

    Samo losos da ne poskupi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...