Najveći doprinos rastu dali trgovina, transport, ugostiteljstvo i turizam

Rast BDP-a u Hrvatskoj sedam odsto u prvom tromesečju

BiznisNovacRegionVesti

28.5.2022 09:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Rast BDP-a u Hrvatskoj sedam odsto u prvom  tromesečju Rast BDP-a u Hrvatskoj sedam odsto u prvom  tromesečju
Rast hrvatskog BDP-a u prvom tromesečju ove godine u odnosu na isti period prošle godine iznosi sedam odsto, saopštio je Hrvatski zavod za statistiku.... Rast BDP-a u Hrvatskoj sedam odsto u prvom  tromesečju

Rast hrvatskog BDP-a u prvom tromesečju ove godine u odnosu na isti period prošle godine iznosi sedam odsto, saopštio je Hrvatski zavod za statistiku.

Rast BDP-a prvom tromesečju na tragu je vladinih očekivanja, a u određenim elementima i bolji od toga”, izjavio je potpredsednik vlade i ministar finansija Zdravko Marić.

Najveći doprinos rastu dali su trgovina, transport kao i ugostiteljstvo i turizam. Ovo prema Marićevim rečima ukazuje na oporavak uslužnog sektora koji je nastradao za vreme pandemije Covida-19, navodi se na sajtu hrvatske vlade.

„Što se tiče dekompozicije rasta, možemo biti zadovoljni, uz opasku da još uvek imamo dosta veliku uvoznu zavisnost“, rekao je je ministar finansija.

Na pitanje da li se boji stagflacije u ostatku godine rekao je da uz mere obuzdavanja inflacije treba voditi računa i o očuvanju privredne aktivnosti, inače bi moglo doći do kombinacije pada BDP-a i nastavka rasta inflacije.

“Vrlo je izvesno da će inflacija nastaviti ubrzavati i u maju”, rekao je Marić i najavio nastavak mera za obuzdavanje efekata inflacije koja, kako je rekao, najviše nagriza standard najugroženijih, saopšteno je na portalu Vlade Hrvatske.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...