RAST BDP ISTORIJSKI USPEH Naplata PDV u Srbiji iznad očekivanja

SrbijaVesti

12.6.2020 14:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

RAST BDP ISTORIJSKI USPEH Naplata PDV u Srbiji iznad očekivanja RAST BDP ISTORIJSKI USPEH Naplata PDV u Srbiji iznad očekivanja
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Srbija ostvarila istorijski uspeh jer je prema podacima Evrostata, statističke službe EU, po rastu bruto domaćeg... RAST BDP ISTORIJSKI USPEH Naplata PDV u Srbiji iznad očekivanja

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Srbija ostvarila istorijski uspeh jer je prema podacima Evrostata, statističke službe EU, po rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu ove godine na prvoj poziciji među 38 evropskih ekonomija.

„Mi smo ostvarili neverovatan rezultat, ovo je najveća ekonomska kriza, a Srbija je u prvom kvartalu prva, svi ostali su ispod-Evrozona je minus 3,3 odsto, Hrvatska 0,4 odsto“, rekao je Mali za TV Pink, prenosi Tanjug.

Dodao je da se Srbija na vreme otvorila, kada su epidemiolozi rekli da može, pa je ekonomija pokrenuta na vreme.

„Sa puno optimizma očekujemo da do kraja godine zadržimo mesto broj jedan u Evropi“, naveo je on i dodao da ga to nekada „nervira“ što ne verujemo u sebe.

Kako je ocenio, novac je počeo da se vraća u budžet jer je naplata PDV više od očekivane, a ekonomija je na pravi način krenula, i zahuktava se.

„U poslednjem kvartalu prošle godine imali smo 6,2 odsto stopu rasta, bili smo drugi u Evropi. Prvi kvartal smo prvi u Evropi. Imali smo teške reforme. Polako ali sigurno dolazimo na mesto koje nam pripada“, naveo je Mali.

Dodao je da je konsolidacija finansija Srbije stvorila uslove da država u ovoj, najvećoj krizi u istoriji, reaguije na pravi način, da može da pomogne građane i privredu, i ostvari visoke stope rasta koje nikada pre nismo imali.

„Mi smo broj jedan u Evropi u prvom kvartalu i hoćemo da zadržimo to mesto. Međunarodni monetarnih fond kaže da ćemo imati naredne godine rast od 7,5 odsto. Hoćemo i više od toga“, rekao je on.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...