između uspeha tehnoloških kompanija i straha od rezultata o nezaposlenosti u SAD

Rast Wall Street indeksa, ali danas se očekuje opreznije trgovanje

BerzaNovacSvetVesti

3.2.2022 10:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rast Wall Street indeksa, ali danas se očekuje opreznije trgovanje Rast Wall Street indeksa, ali danas se očekuje opreznije trgovanje
Na Wall Street-u su berzanski indeksi porasli četvrti dan zaredom, što se najviše objašnjava boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko tehnoloških divova,... Rast Wall Street indeksa, ali danas se očekuje opreznije trgovanje

Na Wall Street-u su berzanski indeksi porasli četvrti dan zaredom, što se najviše objašnjava boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko tehnoloških divova, među ostalim, kompanije Alphabet.

Dow Jones indeks je ojačao je 224 boda ili 0,63 odsto, na 35.629 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,94 odsto, na 4.589 poena, a Nasdaq indeks 0,5 odsto, na 14.417 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Rast indeksa najviše se zahvaljuje skoku cena nekoliko tehnoloških divova nakon što su objavili bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Tako je cena kompanije Alphabet (Google), skočila 7,5 odsto, dok je akcija proizvođača čipova Advanced Micro Devices poskupela više od pet odsto.

Međutim, pitanje je hoće li se dobici tehnološkog sektora održati i dan kasnije, s obzirom na to da je u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Street-a cena akcije Mete, krovne kompanije Facebook-a, potonula 20 odsto jer su ulagače razočarali slabi poslovni rezultati i stagnacija broja korisnika te društvene mreže.

Nesigurnost na tržištu u četvrtak očekuje se zbog slabih ekonomskih pokazatelja. Agencija za zapošljavanje ADP izvestila je da je u januaru broj zaposlenih u američkom privatnom sektoru pao 301.000, što je posledica širenja omikron varijante koronavirusa, ali i usporavanja rasta ekonomije.

Neočekivano slabi podaci s tržišta rada naveli su neke analitičare na promene procene o ukupnom zapošljavanju u SAD u januaru. Izveštaj o tome biće objavljen u petak, a u anketi agencije Reuters analitičari u proseku očekuju rast broja zaposlenih za 150.000.

Međutim, nakon objavljenih podataka, mnogi očekuju pad. Tako, na primer, analitičari Citigroup očekuju pad broja zaposlenih za oko 70.000, a Goldman Sachs-a za čak 250.000.

Ostaje za videti je li slabost tržišta rada, nakon snažnog rasta prošle godine, privremena ili se radi o slabosti ekonomija koja bi mogla potrajati.

I na većini evropskih berzi cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,63 odsto, na 7.583 boda, a pariski CAC 0,22 odsto, na 7.115 poena. Frankfurtski DAX oslabio je 0,04 odsto, na 15.613 bodova.

  • LJUBIŠA

    3.2.2022 #1 Author

    Pa normalno. Opreznije bezbednije, nikom nije u interesu da propadne.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...