Vojna potrošnja Moskve podstakla proizvodnju

Rast zaposlenosti u Rusiji u maju

SvetVesti

4.6.2024 14:41 Autor: Vladimir Jokanović 3

Rast zaposlenosti u Rusiji u maju Rast zaposlenosti u Rusiji u maju
Proizvodni sektor Rusije zabeležio je skoro rekordni rast zaposlenosti u maju, prema novom izveštaju S&P Global, dok se već usko tržište rada bori da... Rast zaposlenosti u Rusiji u maju

Proizvodni sektor Rusije zabeležio je skoro rekordni rast zaposlenosti u maju, prema novom izveštaju S&P Global, dok se već usko tržište rada bori da odgovori na porast potražnje za radnicima. Indeks menadžera nabavke (PMI) za rusku proizvodnju porastao je na 54,4 prošlog meseca u poređenju sa 54,3 u aprilu, navodi S&P Global.

„Rast proizvodnje ojačao je usled kontinuirane i robusne potražnje kupaca, što je pokrenulo porast novih porudžbina u izveštaju. Oštar rast novog poslovanja doveo je firme do širenja kapaciteta, jer je tempo stvaranja novih radnih mesta ubrzan do drugog najbržeg zabeleženog“, navedeno je u izveštaju, prenosi Moscow Times.

Vrednost PMI-ja iznad 50 poena ukazuje na rast, dok bilo šta ispod toga znači pad. Prema podacima koje je izneo S&P Global,.rast zaposlenosti u proizvodnji prošlog meseca bio je najizraženiji od septembra 1997. godine, kada je ruska ekonomija počela polako da se poboljšava nakon što je vlada prethodnih godina pravila velike deficite kako bi finansirala Prvi čečenski rat.

„Rast zaposlenosti delimično je proistekao iz trećeg uzastopnog mesečnog porasta zaostalih poslova,“ navodi se u izveštaju S&P Global, uz napomenu da je poslovno poverenje opalo na najniži nivo u poslednjih devet meseci uprkos poboljšanjima u stvaranju radnih mesta. „Uprkos tome, nivo optimizma i dalje signalizira istorijski pozitivna očekivanja u vezi sa budućom proizvodnjom“, stoji u izveštaju.

Proizvodni sektor Rusije nastavio je da raste uprkos zapadnim sankcijama kao odgovor na napad na Ukrajinu, uglavnom vođen ekonomskom aktivnošću u odbrambenoj industriji. Očekuje se da će vojna potrošnja činiti 40 odsto vladinih troškova ove godine. Bum u proizvodnji za odbranu, u kombinaciji sa „delimičnom“ mobilizacijom oko 300.000 rezervista vojske, stvorio je rašireni nedostatak radne snage, što je dovelo do ubrzanog rasta plata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.