RASTE NEJEDNAKOST U RASPODELI PRIRODNIH RESURSA I OBRADIVOG ZEMLJIŠTA Nekolicina kompanija želi sve da prigrabi

AgrobiznisAnalizaBiznisSvetU fokusuVesti

24.11.2020 16:45 Autor: Marko Miladinović 0

RASTE NEJEDNAKOST U RASPODELI PRIRODNIH RESURSA I OBRADIVOG ZEMLJIŠTA Nekolicina kompanija želi sve da prigrabi RASTE NEJEDNAKOST U RASPODELI PRIRODNIH RESURSA I OBRADIVOG ZEMLJIŠTA Nekolicina kompanija želi sve da prigrabi
Najnovija studija pokazuje da jedan odsto farmi poseduje čak 70 procenata ukupnog obradivog zemljišta na planeti. Istraživanje koje su u partnerstvu proveli International Land... RASTE NEJEDNAKOST U RASPODELI PRIRODNIH RESURSA I OBRADIVOG ZEMLJIŠTA Nekolicina kompanija želi sve da prigrabi

Najnovija studija pokazuje da jedan odsto farmi poseduje čak 70 procenata ukupnog obradivog zemljišta na planeti.

Istraživanje koje su u partnerstvu proveli International Land Coalition, World Inequality Lab i Oxfam pokazuje da je trend ukrupnjavanja zemljišnih poseda započet još tokom osamdesetih godina.

Za razliku od prethodnih sličnih istraživanja koje je međunarodni konglomerat dobrotvornih institucija Oxfam sprovodio prethodnih godina, ovaj put je, osim osnovnih statističkih pokazatelja, kao što su udeo u ukupnoj površini obradivog zemljišta po državama, uzete u obzir i direktne posledice po ekonomsku dobrobit stanovništva.

Foto: Tanjug

Tako je kroz brojeve dokazano ono što se moglo naslutiti i golim okom – da je udeo siromašnih građana veći u onim zemljama gde je poljoprivredno zemljište razgrabljeno između velikih privatnih poljoprivrednih i prehrambenih kompanija.

Međutim, nejednakost koja je uočena je 41 odsto veća nego što se prethodno mislilo.

Zanimljivo je da je ta nejednakost najmanja u Kini i Vijetnamu, dok je nesrazmernost između površine koja pripada malim porodičnim gazdinstvima i velikim kompanijama najveća u Južnoj Americi, gde najsiromašnijih 50 odsto stanovništva poseduje tek jedan procenat obradive zemlje.

U poslednjih četrdeset godina, ipak, najveće ukrupnjavanje poseda desilo se u Evropi i Severnoj Americi.

Gledano globalno, mala poljoprivredna gazdinstva i dalje prednjače, sa između 80 i 90 procenata udela u ukupnom broju farmi na svetu, ali se površina zemljišta koje ona poseduju smanjuju iz dana u dan.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...