Prevelika potražnja uticala i na tržište zakupa

Raste vrednost kuća u Velikoj Britaniji

AnalizaNekretnineSvetU fokusuVesti

20.1.2022 09:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Raste vrednost kuća u Velikoj Britaniji Raste vrednost kuća u Velikoj Britaniji
Cene kuća rastu širom Velike Britanije, podstaknute akutnim nedostatkom ovog tipa nekretnina, navodi se u podacima Kraljevskog instituta za zvanična anketiranja (RICS). U nedavno... Raste vrednost kuća u Velikoj Britaniji

Cene kuća rastu širom Velike Britanije, podstaknute akutnim nedostatkom ovog tipa nekretnina, navodi se u podacima Kraljevskog instituta za zvanična anketiranja (RICS).

U nedavno obavljenoj anketi, RICS navodi da novi oglasi ili propadaju ili stoje u svim regionima. U međuvremenu, potražnja je prošlog meseca ponovo porasla, uprkos ukidanju poreskih olakšica za kupovinu kuća, a kako izgleda, i kamate će nastaviti da rastu, piše Bloomberg.

Izveštaj pokazuje da na tržištu postoje na desetine hiljada frustriranih „lovaca na kuće“, koji se suočavaju sa rekordno visokim cenama nekretnina i sve intenzivnijom krizom kada su u pitanju životni troškovi. Inflacija je na najvišem nivou u poslednjih 30 godina, a očekuje se i oštar rast cena energenata i poreza u aprilu.

Predviđa se da će cene nekretnina najviše porasti u Škotskoj i jugozapadnoj Engleskoj, odražavajući tako neprestano “utrkivanje za prostor” ljudi koji rade od kuće.

Disbalans između potražnje i dostupnih nekretnina uticao je i na tržište zakupa, na kome se očekuje da će cene za iznajmljivanje snažno porasti u toku sledeće godine.

Agenti nekretnina očekuju da će broj dostupnih nekretnina biti malo veći u narednim mesecima, ali da to verovatno neće biti dovoljno da zaustavi rast cena i kirija u toku 2022. godine.

„Dugoročnija metrika, koja obuhvata petogodišnja očekivanja, ukazuje da će rast kirija i cena nekretnina nadmašiti povećanja do kraja ove godine, upravo zbog nedostatka novih nekretnina na tržištu“, navodi glavni ekonomista u RICS Sajmon Rubinsen (Simon Rubinsohn).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...