RASTE ZABRINUTOST ZA EKONOMSKE POSLEDICE PANDEMIJE U Srbiji 42 odsto ,,zabrinutih“

SrbijaVesti

29.4.2020 14:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

RASTE ZABRINUTOST ZA EKONOMSKE POSLEDICE PANDEMIJE U Srbiji 42 odsto ,,zabrinutih“ RASTE ZABRINUTOST ZA EKONOMSKE POSLEDICE PANDEMIJE U Srbiji 42 odsto ,,zabrinutih“
Zabrinutost za širenje korona virusa među građanima Srbije smanjila se za 10 procentnih poena i trenutno iznosi 81 odsto, briga za lično zdravlje i... RASTE ZABRINUTOST ZA EKONOMSKE POSLEDICE PANDEMIJE U Srbiji 42 odsto ,,zabrinutih“

Zabrinutost za širenje korona virusa među građanima Srbije smanjila se za 10 procentnih poena i trenutno iznosi 81 odsto, briga za lično zdravlje i bližnje beleže neznatan pad, ali interesantan je rast od 12 procentnih poena u pogledu zabrinutosti za ekonomiju i sada iznosi 42 odsto, navodi se u najnovijem istraživanju regionalne agencije za marketinško savetovanje i istraživanje tržišta Valicon, u okviru studije koja prati reakciju stanovništva Srbije i regiona na širenje epidemije virusa korona.

Treća po redu anketa sprovdenena je krajem aprila. Zaključno sa četrdesetim danom od početka vanrednog stanja u Srbiji, kada se analiziraju različiti aspekti zabrinutosti građana za posledice epidemije, briga za ekonomske posedice predstavlja jedini parametar koji beleži rast sa svakim novim merenjem, navodi se u saopštenju.

Uprkos tome, briga za ekonomske posledice u Srbiji je i dalje najniža u poređenju sa državama regiona – 42 odsto naspram trenutnih 61 odsto u Sloveniji, 55 odsto u Hrvatskoj I 57 odsto u BIH respektivno.

Zabrinutost za radno mesto koje je kao brigu naveo najmanji broj ispitanika tokom sva tri anketiranja, posle skoka na 14 odsto u drugom, opada na trenutnih 10 odsto u trećem talasu merenja. Nakon predstavljanja planova i načina implementacije mera kriznog štaba za otklanjanje posledica epidemije korona virusa po privredu, registrovan je rast brige za ekonomske posledice, a ocena saglasnosti sa ekonomskim merama beleži pad.

Nakon, u određenoj meri, relaksacije epidemioloških mera, kao previše stroge ih ocenjuje 32 odsto građana Srbije, što je više nego duplo u odnosu na prvi talas merenja. U zemljama regiona ocena mera za suzbijanje širenja epidemije znatno je niža, tako u Bosni i Hercegovini mere prestrogim trenutno smatra 26 odsto tamošnjeg stanovništva, i 18 odsto populacije Hrvatske.

Poverenje i izloženost različitim vrstama medija po zemljama i sadržaj koji građani prate predmet je istraživanja. Tako 58 odsto njih u Srbiji televiziju prati u većoj meri u odnosu na period pre proglašenja epidemije, a povećana upotreba pametnih uređaja beleži se kod 64 odsto stanovnika. Najveći stepen povećanja ogleda se u intenzivnijem pretraživanju interneta kome pribegava 70 odsto ispitanika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...