intenzivnija ekonomska saradnja dve države

Rastu mađarske investicije u srpsku privredu

BiznisSrbijaVesti

2.3.2022 14:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Rastu mađarske investicije u srpsku privredu Rastu mađarske investicije u srpsku privredu
Bilateralni ekonomski odnosi Srbije i Mađarske, koja je bila i ostala strateški partner Srbije, vrlo su razvijeni i zasnivaju se na zajedničkim infrastrukturnim projektima,... Rastu mađarske investicije u srpsku privredu

Bilateralni ekonomski odnosi Srbije i Mađarske, koja je bila i ostala strateški partner Srbije, vrlo su razvijeni i zasnivaju se na zajedničkim infrastrukturnim projektima, rastućim mađarskim investicijama u srpsku privredu i robnoj razmeni koja beleži kontinuirani rast, izjavila je u sredu ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Ona je, nakon 12. zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske u Budimpešti, podsetila da je Mađarska prošle godine bila šesta na listi trgovinskih partnera Srbije, odnosno treća na listi partnera među zemaljama Evropske unije, prenosi Beta.

Atanasković je istakla da je cilj Zajedničke komisije da pruži institucionalnu podršku poslovnom okruženju, identifikuju i otklone eventualne prepreke i omogući poslovnim zajednicama obe strane da optimizuju svoje poslovne potencijale.

Naglasila je da je Srbije zahvalna Mađarskoj na kontinuiranoj podršci koju pruža u procesu evropskih integracija na najvišem političkom nivou.

„Posebno se zahvaljujem ministru Sijartu na ličnom zalaganju kao i na zalaganju visokih zvaničnika Vlade Mađarske koji u svim prilikama, ističu da Srbija mora što pre da se pridruži Evropskoj uniji“, naglasila je Atanasković, objavilo je Ministarstvo privrede.

Kopredsedavajući zasedanja, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, izrazio je zadovoljstvo zbog uspešne i konstruktivne saradnje u okviru Zajedničke komisije i založio se za njeno unapređenje.

„Ne treba da se zadovoljavamo istim i već postignutim uspesima. Treba da se pripremamo za još bolju budućnost“, rekao je Sijarto.

Naveo je da mađarska vlada nastavlja sa programom razvoja u Vojvodini, u okviru kojeg je 16 mađarskih kompanija dobilo podršku više od 56 miliona evra.

Takođe, ukazao je na ogroman značaj infrastrukturne saradnje i projekta rekonstrukcije železničke pruge Subotica-Segedin, koja je u fazi zamene starog koloseka novim i izrazio očekivanje da će pruga Beograd-Budimpešta biti završena do 2025. godine.

Sijarto je naglasio značaj uspostavljanja tzv. zelenih koridora na graničnim prelazima i dodao da su carinski organi u stalnom kontaktu.

Rekao je da će na graničnom prelazu Horgoš i graničnom prelazu Кelebija uskoro otvoriti dodatni terminal za teretni saobraćaj i biti postavljeni novi rentgenski uređaj.

Atanasković i Sijarto su potpisali i Protokol sa zasedanja kojim su definisani dalji koraci na unapređenju saradnje, navedeno je u saopštenju.

 • TATJANA

  2.3.2022 #1 Author

  Svaki vid saradnje na ovom nivou pruza nasim privrednicima olaksice, pa se nadamo da ce biti i u buducnosti tako

  Odgovori

 • MARKO7

  2.3.2022 #2 Author

  U svakom slučaju svaki vid ovakve saradnje je dobro došao!

  Odgovori

 • GOCA BG

  2.3.2022 #3 Author

  Pozdravljam!

  Odgovori

 • Milovan94

  2.3.2022 #4 Author

  Unapređenje saradnje na ekonomskom planu može samo doneti korist za obe zemlje.

  Odgovori

 • NINO

  2.3.2022 #5 Author

  Ovo je dobra vest. Pritom, ohrabrujuca za pojedine grane.

  Odgovori

 • LIMIN ŽUT

  2.3.2022 #6 Author

  Složila bih se, pomoć ka boljim uslovima uvek dobro dođe.

  Odgovori

 • GINKO

  3.3.2022 #7 Author

  Svaka saradnja u vidu pomoci i olakšica je uvek dobrodošla.

  Odgovori

 • CELEKRALJ

  3.3.2022 #8 Author

  Kod nas su strani investitori toliko dobrodošli da ćemo ovim tempom plaćati kiriju strancima da bi živeli u sopstvenoj zemlji!

  Odgovori

 • Milisavka

  6.3.2022 #9 Author

  Odlična vest

  Odgovori

 • BIJUTI27

  2.1.2024 #10 Author

  Nisu ni mađari ludi

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.