Inflacija je i dalje povišena i iznad nivoa tolerancije centralne banke

RBI: Deficit na tekućem računu Indije ostaće u granicama održivosti

BankeNovacSrbijaVesti

17.9.2022 15:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

RBI: Deficit na tekućem računu Indije ostaće u granicama održivosti RBI: Deficit na tekućem računu Indije ostaće u granicama održivosti
Indijska centralna banka očekuje da će deficit tekućeg računa (CAD) zemlje ostati u granicama koje smatra održivim usled ublažavanja globalnih cena goriva, hrane i... RBI: Deficit na tekućem računu Indije ostaće u granicama održivosti

Indijska centralna banka očekuje da će deficit tekućeg računa (CAD) zemlje ostati u granicama koje smatra održivim usled ublažavanja globalnih cena goriva, hrane i đubriva, dok se procenat izvoza povećava.

„Sve u svemu, očekuje se da će deficit tekućeg računa biti unutar tri procenta bruto domaćeg proizvoda (BDP)“, navela je Rezervna banka Indije (RBI) u svom septembarskom biltenu u kome se ističe da „s obzirom da se tokovi portfelja vraćaju i direktne strane investicije ostaju jake, ovaj redosled deficita je eminentno finansiran“, prenosi Bloomberg.

Guverner RBI-a Šaktikanta Das (Shaktikanta Das) je nekoliko puta uveravao tržišta da će jaz na tekućem računu biti održiv i da ga centralna banka može lagodno finansirati. Zamenik guvernera Majkl Patra je u avgustovskom obraćanju označio raspon od 2,5-3 procenta CAD kao održiv.

Stav RBI-ao CAD-u kao dobija na značaju jer ekonomisti iz Sitigouop-a i Standard Chartered-a određuju deficit na skoro četiri procenta, oglašavajući rekordni trgovinski deficit u poslednja dva meseca „neodrživim“.

Inflacija je i dalje povišena i iznad nivoa tolerancije RBI-a, naglašavajući potrebu za monetarnom politikom „da zadrži efekte drugog reda i čvrsto usidrena inflatorna očekivanja“, a imajući na umu rast, navodi se u izveštaju o stanju privrede u biltenu.

Centralna banka očekuje da će kratkoročni naleti inflacije biti „neravni“. Ipak, trebalo bi da se smanje od sledećeg meseca, a zatim da se kreću u granicama tolerancije RBI-a od dva do šest procenata u kvartalu januar-mart, sa nižim trendom u periodu april-jun 2023. godine.

Centralna banka je do sada podigla referentnu referentnu stopu za 140 baznih poena i trebalo bi da održi sledeću reviziju kamatne stope 30. septembra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...