stopa nezaposlenosti mladih žena na zapadnom balkanu 39 odsto

RCC dodelio priznanja preduzetnicama godine sa Zapadnog Balkana

PoslovanjePreduzetnikVesti

12.3.2022 11:27 Autor: Miljan Paunović 15

RCC dodelio priznanja preduzetnicama godine sa Zapadnog Balkana RCC dodelio priznanja preduzetnicama godine sa Zapadnog Balkana
Savet za regionalnu saradnju (RCC) dodelio je na regionalnoj konferenciji „Žene koje pokreću: Regionalna mreža žena preduzetnica“ u Tirani, priznanja preduzetnicama godine u šest... RCC dodelio priznanja preduzetnicama godine sa Zapadnog Balkana

Savet za regionalnu saradnju (RCC) dodelio je na regionalnoj konferenciji „Žene koje pokreću: Regionalna mreža žena preduzetnica“ u Tirani, priznanja preduzetnicama godine u šest kategorija.

Priznanja su dodeljena u okviru inicijative „Žene preduzetnice godine Zapadnog Balkana“ kojom se odaje priznanje ženama koje su osnovale i razvile sopstveni posao i doprinele novim i održivim radnim mestima za druge žene i muškarce u regionu.

Za ekološku preduzetnicu godine izabrana je vlasnica lanca prodavnica biljnih proizvoda Faveda iz Bosne i Hercegovine Aida Zubčević, za kreativnu preduzetnicu vlasnica IT kompanije Semos Education iz Severne Makedonije Valentina Taseva, za preduzetnicu godine u turizmu i ugostiteljstvu vlasnica konsultantske kompanije Saint Di iz Srbije Dragana Čalija.

Za Romkinju preduzetnicu godine proglašena je vlasnica Craft Business iz Crne Gore Pakize Pajazitaj, za startap preduzetnicu vlasnica kompanije koja pruža edukativne usluge za decu Labbox sa Kosova Arta Šehu Zaimi, i za mladu preduzetnicu izabrana je vlasnica turističke agencije Active Albania iz Albanije Blerina Ago.

Na skupu u Tirani ozvaničen je i početak Regionalne mreže žena u preduzetništvu Zapadnog Balkana, čiji je cilj da se žene koje nisu zaposlene uvedu na tržište rada, a da se za one koje već rade poboljšaju uslovi.

Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu izjavila je da će posledice rata u Ukrajini kao što su rast cena, inflacija i poremećaji lanaca nabavke najviše pogoditi siromašne i žene.

Rusija, dodala je, izvozi uglavnom gas i naftu u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju zbog čega je region izložen velikom riziku.

Kreativci i ideje
Foto: Freepik.com

„Zbog toga sve forme produbljivanja regionalne ekonomske integracije sada postaju još važnije. Ovom inicijativom prepoznajemo neiskorišćen potencijal žena u regionu. Uloga žena u građenju naših ekonomija ne sme biti potcenjena“, rekla je i dodala da žene na Zapadnom Balkanu čine polovinu populacije, a svaka druga je nezaposlena.

Svaki četvrti poslodavac u regionu je žena, a kada je reč o najvišim pozicijama u kompanijama žena je svaka deveta osoba.

„Više žena na tržištu rada je potrebno kako bi se uvećao rast i sprečile katastrofe, jer Zapadni Balkan svake godine izgubi oko 18 odsto BDP-a zbog rodnog jaza na tržištu rada“, dodala je.

Bregu je ocenila da je inkluzivna regionalna saradnja važna i da je ženama potreban pristup kapitalu i resursima.

Marija Risteska, Svetlana Čopić, Maja Nadeždić, Amra Hasimbegović, Zana Tabaku, Arijana Mulić i Vesna Miceva Todorovska, sada već uspešne preduzetnice sa Zapadnog Balkana, ispričale su na konferenciji svoj razvojni put i prepreke sa kojima su se susretale kao što su diskriminacija na osnovu roda, godina, obrazovanja.

Ocenile su da je posebno teško mladim preduzetnicama čiji se rezultati i predlozi ne vrednuju dovoljno jer se dovodi u sumnju njihova sposobnost i manjak iskustva.

Diskriminaciju su, navode, doživljavale i zbog izgleda jer se, kako kažu, u patrijarhalnim sredinama smatra da lepa žena treba samo dobro da se uda, a ne i da razvija svoj posao, a muško okruženje vrši na mlade devojke pritisak da počnu da se oblače i ponašaju kao muškarci kako bi bile uvažene.

Prema podacima RCC, samo polovina žena na Zapadnom Balkanu je ekonomski aktivna u poređenju sa 70 odsto muškaraca. Stopa zaposlenosti žena u regionu je 41,6 odsto, dok je stopa zaposlenosti muškaraca 59,7 odsto.

Istovremeno, stopa nezaposlenosti mladih žena je 39 odsto. Udeo žena na višim i srednjim rukovodećim položajima u regionu kreće se od 17,4 do 41,3 odsto, a samo su u 15,3 odsto preduzeća na Zapadnom Balkanu žene na čelnim položajima.

U proseku, samo je jedna od pet firmi na Zapadnom Balkanu u vlasništvu ili suvlasništvu žena, navedeno je u saopštenju i istaknuto da bi, ukoliko bi žene bile više uključene u poslovanje, BDP regiona porastao za pet odsto.

  • Milovan94

    12.3.2022 #1 Author

    Po mom mišljenu , žene treba što više podsticati da se bave preduzetništvom.

    Odgovori

    • SNEZANA

      14.3.2022 #2 Author

      Podrzavam u potpunosti,treba im dati podrsku,uvek sam za ravnopravnost.

      Odgovori

  • STEFAN

    12.3.2022 #3 Author

    Divan projekat svaka cast

    Odgovori

  • MADMAX

    12.3.2022 #4 Author

    Bravo, treba više podrške.

    Odgovori

  • DANIJELA

    12.3.2022 #5 Author

    Zenama preduzetnicana je potrebno priznanje.

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.3.2022 #6 Author

    Zenama treba dati priliku da pokaxu svoje znanje i strucnost…

    Odgovori

  • MAJA

    13.3.2022 #7 Author

    Bravo i uvek navijam za žensko preduzetništvo , trebalo bi još više podsticaja za žene

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    13.3.2022 #8 Author

    Ovaj mi se članak naročito dopada jer potvrduje da je ljubav prema onome što se radi najveća nagrada. Svaka čas!

    Odgovori

  • Bella

    13.3.2022 #9 Author

    Zato kod nas u Srbiji 59 posto sedi kuci sa diplomom i ne radi.

    Odgovori

  • MARKO7

    13.3.2022 #10 Author

    Bravo za projekat, svaka im čast!

    Odgovori

  • ZVE84

    13.3.2022 #11 Author

    Bravo žene! Samo napred!

    Odgovori

  • Dzebac

    13.3.2022 #12 Author

    Odlično.. šteta što se ovome ne daje toliko važnosti… Ovo je privi portal koji detaljno prenosi i ovakve vesti

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    14.3.2022 #13 Author

    Zene preduzetnice….sva podrska…treba imati petlju danas…

    Odgovori

  • Emilija

    15.3.2022 #14 Author

    Bravo zene!

    Odgovori

  • HEPO

    22.5.2023 #15 Author

    Bravo tako trebaa

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...